Thursday, November 1, 2012

Home » » Bahaya seorang penulis blog

Bahaya seorang penulis blog

assalamualaikum….

ok lah beto, aku sahut seruan kau… tp hati masih mahu menulis cerita pendek ok.. walaupun dulu upsr penulisan aku cuma dpt B jea… tau siapa beto tu? kronologi ferdaus, ha tu lah dia… dia buat jawapan balas lak kat aku punye update semalam, terasa toqq.. hahaha..

sambung pada tajuk, bahaya seorang penulis blog…. penulis blog nie mmg bahaya pun, boleh jadi perosak akidah kekadang, penyebar fitnah, perpecahan, rasict dan memacam lagi lah…. twitter, facebook dan social network lain tak kecuali gak…

yang perosak akidah tu biar aku terang sikit r, takut salah faham lak, kadang2x blogger nie mengkongsi tanpa usul periksa dulu, tak rujuk kitab.. tu yang bahaya tu.. kadang juga kita tak kenal spe penulis itu… takut ajen2x kafir yang nak menyesatkan umat islam, bahaya gak tu.. so kalau kita baca berkaitan akidah, tauhid, ibadah, muamalat, munakahad, faraid, jenayat di blog-blog nie, ada baiknya kita rujuk kitab dan guru juga.. kecuali lah kita mmg percaya pada sumber dan kenal siapa penulis itu.. bahaya-bahaya…

1345370977354

selain itu, ada byk jugak berita berita palsu yang tersebar di kalangan blog-blog nie.. ala biasalah nak main seo kan…. so ramai lah menyebarkan berita tnpa usul periksa, macam kematian artis lah… semua nak no. 1 dalam page search google.. last2x dpt tau artis tu hidup lagi.. abes yang mati tu spe.. replika artis tu jea kowt?

kemarin ade cerita ttg ainan tasneem dan boifren.. sekali blogger tu bagi info dan gambar yang salah, tak pasai2x si faizal fredley nie terfemes…. ce rujuk info blazt, yang tak boleh blah tu sumber rujukan gambar adalah google… dari si faizal nie, ainan tu bukan awek dia tp awek junior dia.. kan dah timbulkan salah faham tu, tak pasai2x jadi fitnah.. bahayakan? tp pape pun faizal gak dpt nama, femes, walaupun dia sudah femes dgn blog dia..

byk lagi benda yang bahayanya yang korang boleh fikir sendiri, so kalau nak menulis tu, fikirkan lah apa kesan akibat musibat yang akan berlaku selepas itu.. jadilah rakyat malaysia yang matang…. kebebesan bersuara tp bertempat lah ya, org malaysia nie kan tak suka direct, diorang kan suka kiasan dan sindiran… papepun semua terletak pada jari anda, jgn sampai niat kita murni nak menyedarkan tp disalah anggap sampai tercipta musuh tuk diri kita… renung2xkan..

P/S aku juga insan tak sempurna, jika ada salah sila lah tegur-tegurkan… ^_^ ok kucing itu sekadar gambar hiasan…

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...