Monday, January 31, 2011

broadband cam harem.. wimax x de connection kat sini


macam harem punye beruk.. gram akuh.. hehe.. jgn marah ea


rindu pada mu....


assalamualaikum..

sekitar it fair di mid valley megamall


ramai seyh org


promoter maxis,x letih ker dy bercakap?

hujan oh hujan a.k.a baung baung

selamat suda,

assalamualaikum..

ya selamat da sampai kampung...
setelah menempuh hujan yang lebat,renyai2,gerimis...
satu hari beb hujan..
dari kl,
sampai batu pahat..
hujan jerk..
ini hujan 1malaysia ape?
heheh jgn salah faham ea.

segamat dah banjir..
nie rumah aku kat kampung pun dah tengelam..
cuma rumah belum di naiki air jerk..
malam nie hujan makin lebat lak...
sejuk2..
mane bantal pelok ku?
bru bes tdo sejuk2..
lg2 kat rumah kayu.. 
mmg terbaekkkkkk.. lah..

ok trimas kas bace... 
sory x de gambo...
kameraku bkan dslr..
dpt rezeki nuff bru bli kowt.. 
da....

Sunday, January 30, 2011

ulat tiket merata



assalamuailaikum,

banyak betol ulat.. sana ulat,sini ulat.. nak lalu mana nie?hemmmm

hahahaha...
nie cerita td masa aku kat bukit jalil,
nak blik ke kampung la kan.
menimbun ulat.
macam la aku x tahu mane kaunter tiket.
ulat r sangat mereka.
mereka promoter jerk kan.

weh aku da beli tiket on9 r hahaha....
da la macam nak gaduh ngan aku..
karate baru tahu...

last2 aku wat bodoh jerk..
aku g kaunter tiket..
pegi claim tiket on9..

Saturday, January 29, 2011

manusia berbadan saser

image sharing versi korfi pasta

normalkah mereka?



update

assalamualaikum,

saje jerk nak update.asek bz memanjang je minggu niy nak BW pun susah.x dpt la upkan trafiickan heehhe.. dpt BE nuffnang kat LR aku.. bukan senang beb nak dpt BE niy.. kne merempuh perjalanan yang jauh tuk mendpt trafiic. dan memerah kepala otak untuk mempost sumting yang berguna kan... susah2 korfi pasta la kan.. heheh x beretika langsung.

ok la short and sharp jerk.. nak g mid valley,usha it fair kat sne.. mne tawu dpt idea update somting berguna...

tq bace salam

Friday, January 28, 2011

tiket online bas express



korang tahu  tak transnasional dah sediakan perkhidmatan tiket online?mungkin ada yang tak tahu dan mungkin ada lama yang tahu.

ok aku saje je nak review tentang tiket online ni, nak kongsi pada yang mungkin yang tidak mengetahui hal ini.mane tahu boleh memudahkan orang lain.senang sikit kan kalau ada perkhidmatan tiket online nie.pada yang x sempat untuk pergi beli tiket di kaunter,boleh mengambil jalan mudah membeli dalam talian.lagipun susah nak pergi beli tiket di bukit jalil,dan pada musim cuti perayaan kita mungkin perlu menempah tiket awal.kalau tidak mungkin kita tidak akan dapat tiket.lagi² pada tempat yang terhad perkhidmatan bas,kemungkinan untuk tiket habis semasa musim cuti adalah tinggi.

ok lah banyak cakap banyak bohong kan.

meh aku bg link online bas tiket.setakat yang aku tahu ada 2 perkhidmatan bas yang menggunakan online tiket ni,spe ade link lain boleh la bagitahu ye.

transnasional
boleh menbuat pembayaran melalui kredit kad dan maybank2u.kena daftar akaun transnasional ye.daftar free,tp tiket kena bayarla kan.

mara liner
aku tak try lagi.hehehe

Thursday, January 27, 2011

hukum asb dan asb loan haram?


aku ade buat akaun asb dan membuat pinjaman melalui maybank-i. sebelum aku buat akaun tu aku dah cari bahan tentang hukum asb niy.aku  membuat pembacaan terutama di UZAR. aku was-was gak nak wat loan asb niy, tp setelah nampak maybank ada menyediakan pinjaman islam. aku dengan yakin membuat akaun asb loan melalui maybank. tapi sekarang timbul keraguan dalam diriku kembali kerana ada persoalan dari rakan aku tentang hukum asb. ada fatwa mengatakan hukum asb adalah harus. kenapa harus? kenapa tidak halal atau haram? kemana duit itu dilaburkan?zakat?perlukah duit asb ini dizakatkan?bagaimana cara kiraannya?

kenapa majlis fatwa tak mengariskan secara jelas,hukum asb itu?ade yang tertanya² mungkin tidak tahu.ade yang mencari dan menjumpai, tapi tidak jelas.hendak cari dimana?

ok aku nak copy beberapa petikan artikel yang ada di UZAR.

"إن الله إذا حرم شيئا حرم ثمنه
Ertinya : Sesungguhnya Allah apabila telah mengharamkan sesuatu maka akan haram jugalah harga jualan (keuntungan yang terhasil dari yang haram) (Ar-Rawdu Al-Murabba', 2/30 ; Riwayat Ibn Hibban, 11/312)"

"أن درء المفاسد مقدم على جلب المصالح
Ertinya : "Sesungguhnya menolak keburukan itu lebih patut didahulukan dari tujuan untuk mendatangkan kebaikan"  ( Al-Muwafaqat, As-Syatibi, 3/190 ; Hasyiah S-Syarwani, 3/188)"

Tuesday, January 25, 2011

a letter to my parent

dear father,



Since i study in NDUM,i dont have many time to write a letter to you.How are you father?I hope you are healty like always.How about grandparents?Are they still strong and healty?



Father,i want to tell a story about my life here.I don't expect that life here so tough for me to go through.It more bitter than my life before.I must study,but in the same time i must follow all the instruction from my superior.I must learn to manage the time,that can make me survive here.Here,i have many friend that has same suffer,joy,happiness and tears.We created a sibling life here,although we are not in same race,religion and language.We being taught how to cooperate in one team,work as one team,we learn how to survive.I learn dicipline here and when i do a wrong thing,i will be punished.

Father,now i know that this life is not easy but easier to suffer.Beside the hard life i through here,my life also fullfil with joy.I see when they have a spirit like a lion in the competition.They have many character,many ways of life,different thinking but work as one head.Can you imagine that father?

Last from me father,I will always pray for your healty and hapiness.I always miss you and family.When I get a holiday i will back to home to see all of you.Send my regards to all.Thank you father.

from your son,

Sunday, January 23, 2011

keputusan pertandingan badminton terbuka proton 2011 datuk lee chong wei lawan taufik hidayat

sumber = http://www.tournamentsoftware.com/sport/matches.aspx?id=ED021760-5707-402C-93BD-B9A416AA8734

Datuk Lee Chong Wei menjuarai kategori perseorangan kejohanan badminton terbuka proton 2011 di stadium Bukit Jalil setelah mengalahkan Taufik Hidayat dari Indonesia dengan mata 21-8 21-17.
Datuk Lee Chong Wei memenangai "straight set" 2-0 tanpa mendapat tentangan dari Taufik Hidayat.
Datuk Lee Chong Wei mempamerkan aksi yang menarik dalam mengalahkan Taufik Hidayat.

berita harian melaporkan:-

Chong Wei juara Terbuka Malaysia


2011/01/23

KUALA LUMPUR: Jaguh perseorangan negara, Lee Chong Wei, meraih gelaran ketujuh Terbuka Malaysia selepas mudah menewaskan pemain Indonesia, Taufik Hidayat, 21-8, 21-17 di Stadium Putra, Bukit Jalil, sebentar tadi.


p/s cayalah Datuk...

upnm universiti bermajoriti lelaki

ASSALAMUALAIKUM


yeah kali ni aku nak membuat review tentang upnm a.k.a ndum.

tau apa itu upnm?
bukan universiti putra ye.
upnm tu universiti pertahanan nasional malaysia.
kadang² ada manusia yang keliru antara upnm dan upm.
bunyi dekat² je kan?

aku buat entri kali ni rentetan dari laporan akhbar yang mengatakan penurunan pelajar lelaki di universiti dan semasa ini ramai pelajar lepasan spm mengisi borang upu.mungkin ada sedikit tips yang boleh digunakan.

emas ganti wang


assalamualaikum,

keratan akhbar ini diambil dari harian metro..

yang mana melaporkan rakyat myanmar yang hidup dibawah tekanan pemerintahan junta tentera,lebih rela menyimpan emas dari wang tunai.

kalau kita tgk pasaran dunia sekarang,susah hendak tengok harga emas turun dengan mendadak.kalaupun turun,harganya mungkin turun dalam sesen dua.lagipun emas antara perniagaan yang stabil.pernahkah kita lihat perniaga kedai emas jatuh bankrup atau gulung tikar?setahu saya lah malaysia pernah mencadangkan mengunakan dinar emas untuk mengantikan ringgit yang bergantung pada dolar amerika.(jika fakta ini silap,sila tegur)http://ikin24.tripod.com/semas_dinar.htm.emas adalah matawang yang paling stabil.tapi kelemahan emas nie plak,berat nak bawak kemana²,x kan nak bawak uncang cam cite ahmad albab 2 kan².lagipun emas tidak jatuh semasa kenaikan harga minyak dan kejatuhan ekonomi global.

emas juga boleh digadai atau dipajak jika kita mengalami kekurangan wang,dan harga emas ketika itu mungkin sekali ganda dari harga semasa kita membeli emas tersebut.

sekarang terdapat banyak perlaburan berkaitan emas.antaranya yang dikendalikan oleh maybank berhad,public bank,kijang emas,dinar kelantan dan banyak lagi.mereka menjual emas² yang berkualiti.

orang myanmar telah nampak kebaikan pada emas itu.mengapa tidak kita hidup di negara yang aman damai ini,jika ada dalam 100gram pun da cukup banyak emas dalam simpanan kita.lagi² jika kita student.kena simpan dari awal ni.tapi jika telah menyimpan emas ini jangan pulak lupa nak bayar zakar.emas wajib dizakatkan jika telah cukup dia pun nisab.

so simpan lah emas,harga hari ini x mugkin sama dengan esok.mungkin esok semakin tinggi.

Sabda Rasulullah SAW: “Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah DINAR (EMAS) dan DIRHAM (PERAK)[untuk digunakan]” – Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal.

p/s aku pun trasa cam nak wat akaun GIA,kena tunggu mr nuff income r niy.. boleh jamin masa depan... selain mencari income lebih dari mr nuff,emas pun satu pelaburan yang sihat.. hehehehe...




ramai gune shoutmix


tadi time aku dok blogwalking,
aku terperasan yg blogger kini bnyak telah bertukar kepada shoutmix,
penangan kes autoblogwalking yang didedahkan brader pendekar berkuda..
ramai gak blogger2 yg x puas aty..
mane x nyer,
blogger yg jujur dan internet slow yang sanggup ke blog2 berat semata-mata tuk membalas kunjungan palsu mereka,
penguna autobw nie sng2 jerk dpt traffic tp x ke blog yg dia tinggalkan jejak..
bro pendekar berkuda ade cerita lanjut..

shoutmix nie ade function website blocker,
makne nye,si autobw x leh digunakan..
mereka kne masuk ke blog owner tok tinggalkan link
nak tau lebih lanjut pegi ke IR

tq.. assalamualaikum...

1st time buffered earning from nuffnang

yes akhirnya aku dpt jugak be dari mr nuff nie...
rezeki..
bersyukur kehadratnya....
walaupun earning ciput,tp x pe r dapat jugak dari x dpt langsung kan...
lame dah menungu nak merasa...
tq uncle nuff....
dapat BE dari DIGI happy LR..


ok lah kan tok beginner cam aku...

member aku tokei ngan AD dpt gak BE niy....

Saturday, January 22, 2011

aku lebih suka guna pensil berbanding pen

entri kali ni aku nak cerita lak kesukaan aku bila menulis...

kalau bab2 nak buat penulisan,aku lebih suka gunakan pensil...
best kowt gne pensil ble salah bleh padam blik..
x comot cam gne pen..
even dalam final exam,quiz o test aku bnyak gne pensil,kecuali kalau lecturer cakap tolak markah kalau gune pensil,yang selalu aku gune pensil dalam xam yang melibatkan pengiraan,coding..
banyak kowt buat salah dalam xam2 macam niy...
so bnyak r pemadaman yg akan dibuat..
kalau gne pen kan comot kertas..
hehehe...

aku suke gne pensil... korang suke ape lak?

Friday, January 21, 2011

cinta 2

ade seorang bro ni berkata:


Cinta sejati tidak bertambah kerana kebaikan dan tidak berkurang kerana kekurangan.....

Thursday, January 20, 2011

calculate investment java object oriented programming example basic

//STARTING OF CODING
//CLASS FIXED INVESTMENT
public class FixedInvestment
{
  //PRIVATE DATA VALUE
  private double depositAmount=1000;//STORE DEFAULT DEPOSIT AMOUNT DATA
  private double annualInterestRate=0.05;//STORE DEFAULT INTEREST RATE DATA
  private int numberOfYears=1;//STORE DEFAULT YEAR DATA
 
  public FixedInvestment()//CONSTRUCTOR WITHOUT PERIMETER
  {
    //DEFAULT CONSTRUCTOR
    //EMPTY IT
  }
  //CONSTRUCTOR WITH PERIMETER,TO SET THE FIXED INVESTMENT
  //PUBLIC DATA VALUE
  public FixedInvestment(double depositAmount,double annualInterestRate,int numberOfYears)
  {
    //USED "THIS" REFERENCE TO MAKE SURE THE INSTANCE VARIABLE POINT TO THE CORRECT OBJECT
    this.depositAmount=depositAmount;
    this.annualInterestRate=annualInterestRate;
    this.numberOfYears=numberOfYears;
  }
  //METHOD TO RETURN THE DEPOSIT AMOUNT
  //POSTCONDITION:THE VALUE OF DEPOSIT AMOUNT IS RETURNED
  public double getdepositAmount()
  {
    return depositAmount;
  }
  //METHOD TO RETURN THE ANNUAL INTEREST RATE
  //POSTCONDITION:THE VALUE OF ANNUAL INTEREST IS RETURNED
  public double getannualInterestRate()
  {
    return annualInterestRate;
  }
  //METHOD TO RETURN THE NUMBER OF YEARS
  //POSTCONDITION:THE NUMBER OF YEARS IS RETURNED
  public int getnumberOfYears()
  {
    return numberOfYears;
  }
  //METHOD TO RETURN THE TOTAL RETURN
  //POSTCONDITION:THE VALUE OF TOTAL RETURN IS RETURNED
  public double getTotalReturn()
  {
    //THE FORMULA OF TOTAL RETURN
    return depositAmount*(1+annualInterestRate)*(numberOfYears*12);
  }
  //MAIN OF THE PROGRAM
  public static void main(String[]args)
  {
  
    FixedInvestment NewFixedInvestment=new FixedInvestment(10000,0.045,3);//THE DATA DEPOSIT AMOUNT,ANNUAL INTEREST RATE AND YEARS NEEDED
    FixedInvestment NewFixedInvestment2=new FixedInvestment();
    System.out.println("total return= " + NewFixedInvestment.getTotalReturn());//PRINT THE TOTAL RETURN VALUE
    //END MAIN
  }
}
//END OF PROGRAMMING~
//ALHAMDULILLAH,DA SIAP!
//THANK YOU MA'AM FOR THE LESSON

BUKAN USER INPUT PROGRAM....

cukuplah x yah lah wat aku camnie.....

weh x yah la dok tipu aku..
aku bukan ape,
aku da la newbie dalam dunia bloggerz niy,
nie pun nak tipu aku lg,
patot r pelik traffic aku seciput siput jerk,
internetku slow tp aku sanggup tunggu loading,
semata2 ingin membalas kunjungan dari kamoo,
tlg la weh,
internet x slaju mane,
kongi 3 org,
nak loading lg page korang,
tp sampai hati kau menipu aku,
bukan berat sangat pun page aku(ea ke?)
kau tidak hadirkan langsung dirimu di tikar buruk ku ini..
sudah lah,
sedih niy..
sedih2...

who wif me?
nak tau ttg ape aku cerita nie....
tgk kat:

cara mengatasi putar belit:

Tuesday, January 18, 2011

cat is cute

saya suka kucing hahahah... who wit me?comment plez........ hehehe.. xpakse




Monday, January 17, 2011

cinta

bak kata sorang mamat niy

Bercinta memang mudah. Untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh. Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu. Jangan mengharapkan balasan cinta, tunggulah sampai cinta berkembang di hatinya, tetapi jika tidak, berbahagialah kerana cinta tumbuh di hatimu.

Sunday, January 16, 2011

my new year resolution

           2011 has past about 15 days ago but i think it not late to share with you guys.Actually i don't achieved many of my 2010 resolution.This year i make the new and my old that not accomplised resolution.

            Firstly,I want to increase my cgpa in this semester.Last semester my pointer was drop badly.I dont want it happen again to me.For me,learn from the past is good to make our life successful.

            Then,I want to save my money that i earned from sweat and tear.I want to make saving for future.To make my life better than now.I will not buy something that will be a waste junk.For example,always changing a phone for not the right reason.

              Third,I want to learn swimming that i never pass since last year.Swimming is good for our health,this exercise use all our body.

               Lastly,I want learn more in religious.I want to be succes in this world and next world.

               I think that all my resolution in this year to share with the readers.I want this year become more meaningful to my life.I hope this year i will have more experience that will taught me what is the life.I want be a winner not a loser.

p/s comment² la mane² part yang salah.

teman ku

wahai teman,
di kala senyum mu,
aku hadir menghulur kebahgiaan,
aku menduga kau gembira,

temanku,
di kala tangismu,
aku hadir membawa kain,
ku sangkakan engkau berduka,

teman,
di kala aku terlupa,
engkau hadir mengingatkan ku,
engkau memberi ku petunjuk,

teman,
di kala aku tersilap,
engkau datang membantuku,
engkau menangung segala kesilapanku,

teman,
sekarang aku sudah berjaya,
di manakah kamu?
habis keringat ku mencari mu,

masihkah engkau seperti dahulu,
menyembunyikan segala kesengsaraan,
agar orang di sekelilingmu  bahagia,
engkau menyembunyikan segalanya,

senyuman sengsaramu,
tangisan gembiramu,
masih segar di ingatan,
aku sahabatmu.

p/s komen la ape yang patot.. nak kondem pun boleh.. hehehe

ada gak blogger yang sudi printscreen belog aku

x sangka aku ade yang nak promote secara x sengaja blog aku kat entry dia.


ape pun tq bro... hahaha....
jasa mu ku kenang..

click image to redirect to page...

jangan chat bile tengah mamai

yes,pagi-pagi lagi aku dah wat silap.
malu doe.
macam nak block jerk dia dari friend aku.
ade ke patot pagi-pagi tersalah chat ngan orang.
dengan yakin jerk aku pi terjah chat dia then ajak bual.
nasib baik x melalut lg.

weh mane nak letak muka nie weh.
yang dia pun satu.
boleh lak layan baik jerk.
ntah dia kenal aku ntah tidak.
kena dia print screen masuk blog.
masuk muke aku kat page org.
kena lak dia blogger femes.
dead meat aku.
hahaha..... malu²

aku pun x tawu macam mana lak bleh friend ngan dy.
aku macho kowt.. (perasan je der).
patot r aku rase lain macam jerk chat ngan dy.
mane pernah dia on9 pagi2.

dah2 lain kali kalau tawu baru bangun pagi tu.
dan tengah mamai.
jangan lak nak main terjah jerk.
dibuatnya kne print screen.
naya x masal.

aku x mau printscreen gambo.. malu doh..

cara buat hantu



gambar masjid







tempat menarik di asia

Gujarat,India

Negara pengeluar kapas dan garam terbesar dan tempat kelahiran Mahatma Gandhi.


Maldives,Lautan Hindi

Terkenal dengan 1200 kepulauan tropika,pantai yang memutih dan pokok kelapa yang membuai.Negara dengan ketinggian kurang daripada 3.3 kaki dari paras laut.


Bangkok,Thailand

Metropolis tropika yang menemukan pertembungan budaya tradisional ketimuran dan kemodenan barat.Selalu menghadapi banjir semasa musim ansin monsun.


Saturday, January 15, 2011

ular-ular yang menakjubkan

1.Elephant trunk snake


2.Tentacled snake



3.Long nosed vine snake


the meaning behind my blog name

     I started used blog to express my opinion and idea since 2009.I dont have many entry around 2009,many of may entry i delete.At first,i dont really know how to use it and how it work.Until now i still beginner in blogger world.First thing when i created this blog,i were asked to fill the blog title.From that moment i choose "keunikan hidup" or life is unique as my blog title.

      Many stories that can give the meaning for life is unique.As we know,people have a difference stories in their life.That difference give us a unique stories.The unique stories we through,the unique life we feel.I think my life is unique,i was given a perfect family,a perfect education,a perfect relationship,perfect environment,perfect religion and perfect friendship in this world that i can't get from any another side of this world.

       Actually i dont really want to give the meaning straightly.Because everyone of us can give very unique meaning for my blog tittle.I think that all that i want to write in this entry.

p/s komen la mane2 kesilapan yek.. tq.. heehehe

koleksi ayat-ayat bes

1.Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


2.we live once, die once, and love once.......


3.cinta itu x semestinya memiliki dan dimiliki..........


4.dont be yourself but be nice..


5." ak mencari cinta bkn prmpuan".. tp adkh dinmkn cinta jika bertepuk sblh tgn????


6.jika kta syg pada seseorang, biarkan ia pergi, jika die milik kte, dia pasti akn kembali.....


7.dalam percintaan, kepercayaan itu adlah sesuatu yang sangat rapuh...............


8.if someone tries to change u, it is not luve but compromise... n there is no compromise in love... :-)


9.Every moment in the earth, live life to the fullest, whatevr time u hve is yours, 4 2mrrw might never come...


10...Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu.Tetapi lebih menyakitkan apabila anda mencintai seseorang tetapi anda tidak pernah memiliki kekuatan dan keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya..

11.Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat.Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Karena Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.

12.penantian bknlah stu penyiksaan jika teserlah sinar kebahagiaan di akhirnya..

Friday, January 14, 2011

10 ekor buaya yang unik

1.Cuban crocodile




2.African dwarf crocodile


3.Slender snouted crocodile


Thursday, January 13, 2011

bila dah mengelabah labah-labah

akibat dari nervous atau mengelabah labah-labah... hee... 
source video=aku lupe

10 tempat-tempat unik di dunia

1.THE DOOR TO HELL,Turkmenistan




terletak berdekatan penempatan Darvaza.70 meter lebar kawah yang telah terbakar selama 35 tahun.semua ini terjadi kerana kesilapan pengkaji yang membakar kawah itu yang dipenuhi gas,kerana mereka fikir gas itu akan habir terbakar dengan sendirinya,tapi sebaliknya terjadi


boleh cari di Google Earth at 40°15′8″N 58°26′23″E


2.MOUNT RORAIMA,VENEZUELA,BRAZIL AND GUYANA




sebuah gunung meja dengan tebing setinggi 400 meter di setiap sisi.di puncak gunung,hujan turun hampir setiap hari.gunung ini membentuk beberapa air terjun tertinggi dan unik didunia.banyak spesies tanaman yang unik di sini.




3.METEOR CRATER,USA




ini adalah kawasan kesan kawah tahi bintang terletak sekitar 69km timur flagstaff.

Wednesday, January 12, 2011

orang yang sombong

- Orang yg sombong adalah orang yg di beri penghidupan tapi tidak mau sujud pada yang menjadikan kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa yg ada di bumi dan langit pada TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya
 
- Orang yg telah mati hatinya adalah orang yg diberi petunjuk melalui ayat-ayat Qur'an, Hadith dan cerita - cerita kebaikkan namun merasa tidak ada apa-apa kesan didalam jiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dunggu kepala otaknya
 
- Orang yg dunggu kepala otaknya adalah orang yg tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyiksanya dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.
Siapakah orang yang kuat
 
- Orang yg kuat adalah orang yg dapat menahan kemarahannya ketika ia di dalam kemarahan.

Siapakah orang yang lemah
 
- Orang yang lemah adalah orang yg melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil
- Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yg berat lidahnya untuk membaca selawat keatas junjungan Rasulullah s.a.w.

Siapakah orang yang buta
- Orang yg buta adalah orang yg tidak mahu membaca dan meniliti akan kebesaran Al Qur'an dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Monday, January 10, 2011

LELAKI SEJATI

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari bahunya yang kekar, tetapi dari kasih sayangnya pada orang disekitarnya…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari suaranya yang lantang, tetapi dari kelembutannya mengatakan kebenaran…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari jumlah sahabat di sekitarnya, tetapi dari sikap bersahabatnya pada generasi muda bangsa…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari bagaimana dia di hormati ditempat bekerja, tetapi bagaimana dia dihormati didalam rumah…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari kerasnya pukulan, tetapi dari sikap bijaknya memahami persoalan…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari dadanya yang bidang, tetapi dari hati yang ada disebalik itu…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari banyaknya wanita yang memuja, tetapi komitmennya terhadap wanita yang dicintainya…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari jumlah tanggungjawab yang dibebankan, tetapi dari tabahnya dia menghadapi lika-liku kehidupan…

Lelaki yang sejati bukanlah dilihat dari rajinnya membaca kitab suci, tetapi dari konsistennya dia menjalankan apa yang ia baca…

Sabar itu iman…
Duit bukan kawan…
Dunia hanya pinjaman…
Mati tak berteman…

credit to: scorpii87@syok.org

GET FROM ------} FB NOTE

yahudi oh yahudi

Dalam Alquran telah menyebut 22 sifat buruk bangsa Yahudi, iaitu:

1. Keras hati dan zalim (Al-Baqarah:75,91,93,120,145,170; An-Nisa:160; Al-Maidah:41)

2. Kebanyakan mereka fasik dan hanya sedikit yang beriman kepada Allah SWT (Ali Imran:110; An-Nisa:55)

3. Musuh yang paling bahaya bagi orang-orang Islam (Al-Maidah:82)
 
4. Amat mengetahui kekuatan dan kelemahan orang-orang Islam seperti mereka mengenal anak mereka sendiri (Al-An'am:20)
 
5. Mengubah dan memutarbalikkan kebenaran
(Al-Baqarah:75,91,101,140,145,211; Ali Imron:71,78; An-Nisa:46; Al-Maidah:41)
 
6. Menyembunyikan bukti kebenaran (Al-Baqarah:76,101,120,146; Ali Imron:71)
 
7. Hanya menerima perkara-perkara atau kebenaran yang dapat memenuhi cita rasa atau nafsu mereka(Al-Baqarah:87,101,120,146; Al-Maidah:41)
 
8. Ingkar dan tidak dapat menerima keterangan dan kebenaran AlQuran (Al-Baqarah:91,99; Ali Imron:70)
 
9. Memekakkan telinga kepada seruan kebenaran, membisukan diri untuk mengucapkan perkara yang benar, membutakan mata terhadap bukti kebenaran dan tidak menggunakan akal untuk menimbangkan kebenaran (Al-Baqarah:171)
 
10. Mencampuradukkan yang benar dan yang salah, yang hak dan yang batil (Ali Imran:71)

11. Berpura-pura mendukung orang Islam tetapi apabila ada di belakang orang-orang Islam, mereka mengutuk dengan sekeras-kerasnya (Al-Baqarah:76; Ali Imran:72,119)

12. Hati meraka sudah tertutup akan Islam karena dilaknat oleh Allah SWT yang disebabkan oleh kekufuran mereka sendiri (Al-Baqarah:88,120,145,146)

13. Kuat berpegang pada rasa kebangsaan mereka dan mengatakan bahwa mereka adalah bangsa yang istimewa yang dipilih oleh Tuhan dan menyakini agama yang selain daripada Yahudi adalah salah (Al-Baqarah:94,111,113,120,135,145; Al-Maidah:18)

14. Tidak akan ada kebaikan untuk seluruh manusia jika mereka memimpin (An-Nisa:53)

15. Tidak suka, dengki, iri hati terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:90,105,109,120)

16. Mencintai kemewahan dan kehidupan dunia, bersifat tamak dan rakus, menginginkan umur yang panjang dan mengejar kesenangan serta takut akan kematian (Al-Baqarah:90,95,96,212)

17. Berkata bohong, mengingkari janji dan melampaui batas (Al-Baqarah:100,246,249 Ali Imran:183,184; An-Nisa:46)

18. Berlindung di balik mulut yang manis dan perkataan yang baik (Al-Baqarah:204,246; Ali Imron:72; An-Nisa:46)

19. Mengada-ada perkara-perkara dusta dan suka kepada perkara-perkara dusta (Ali Imran:24,94,183,184; Al-Maidah:41)

20. Berlaku sombong dan memandang rendah terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:206,212,247)

21. Tidak amanah dan memakan hak orang lain dengan cara yang salah (Ali Imran:75,76; At-Taubah:34)

22. Selalu melakukan kerusakan dan menganjurkan peperangan (Ali Imran:64)

Wallahualam..


get from ----} http://scripters.ning.com/forum

cute is what we aim for

pergh tajuk..
cute yang aku aim nie bkan untuk manusia...
tapi untuk haiwan yang bergelar kucing



nama makhluk ni ciko..
diambil pada tahun 2004..
makhluk nie paling otai antara kucing² aku....
paling poyo da bajet cun...
makan memilih....
wujud sampai kehari ini...
susah nak tangkap..
kuat belasah kucing lain...


bajet garfield lah tu... poyo


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...