Tuesday, December 6, 2011

bunyi-bunyi yang bising

1.Tunguska Meteor

060203Tunguska2

2.Gempa bumi berskala 5.0 Richter

Earthquake-1

3.1 Tan bom TNT

Bomb

4. Gunung berapi – Krakatoa

Krakatoa

5. Paus biru

Blue Whale

6. Pelancaran Space Shuttle

Shuttle-Launch

7. NHRA Dragsters

2006 Dragster

8. Tembakan

Gunfire

9. Bunga Api

Fireworks

10. Rock Concert/Speakers

Speakers

p/s hidup bagaikan pentas opera……

Thursday, November 24, 2011

buatkan dia tersenyum

assalamualaikum

berabuk beb blog nie, lame x update… bukan dah lupa pada blog nie tapi jadi pemerhati je sejak kebelakangan nie.. yelah x de pandangan yang nak di utarakan. ok sebelum korang baca lebih panjang, kalau agak2 post kali nie annoying, korang tak yah la baca, kalau nak baca its ur own risk k, just update di tengah malam buta… Smile

senyum? senyum itu kan sedekah. yeah hadapi lah kesukaran dengan senyuman, ada kemanisan disebalik kesabaran kita. manis je tgk seseorang tu senyum, bila kita di layan di kaunter pertanyaan atau seangkatan dengan nya, mesti la kita nak tgk org yang jaga kaunter itu melemparkan senyuman yang paling manis, baru la sejuk hati nak buat urusan.

ok buatkan dia tersenyum, kalau la aku mampu sentiasa membuatkan dia tersenyum kan bagus, cantik jerk flow colour of life nie. tapi kita kan manusia, tak sempurna dan tak kan sempurna. kita akan buat salah, kekadang aku terbuat dia masam umpama cuka, tapi tak berniat pun aku nak buat macam tu. kadang tersalah cakap, kadang perlakuan aku buat dia terasa, itu diluar kawalan aku… tapi dalam hati aku tak berniat pun, malah hati aku mahu tgk kau selalu tersenyum, mahu mengembalikan mood-mood kau yang telah hilang.. tapi apa kan daya, hati org kita tak mampu baca, sedangkan lidah lagikan tergigit. kan?

tetap mahu buatkan dia tersenyum, sebab senyuman dia manis, manis umpama rupa dia… aku cuma mampu mencuba… kalau tak mampu, aku hanya mampu tersenyum dalam kesakitan….

p/s suka tengok perempuan berkaca mata sweet + cute

Wednesday, October 19, 2011

wordless wednesday #9

Monday, October 3, 2011

when I was

assalamualaikum..

ok nie entri aku sebelum aku tgk slide OS. when I was, atau dalam bahasa melayu nya “masa aku dulu” korang tau apa maksudnya? tak kan lah tak tahu kan? tau orang yang suka claim dia hebat?

ok, pada aku… when I was digunakan untuk bgtau pengalaman kita pada seseorang “just for share the experience not for claiming u are the best man before I know you”

ye awak, ye abg, anda memang terbaik, anda memang terbagus, macam-macam lah anda pernah kena, macam-macam lah anda pernah buat. tapi semua tu tiada erti la, semua sudah tinggal sejarah, saya tak nampak pun, saya pun tak tahu cerita anda itu betul atau rekaan, saya ye kan aje lah ea. yang baik saya ambil sebagai pengajaran ea yang buruk saya ambil sebagai sempadan, awak jangan marah taw.

kita boleh cerita apa-apa yang best-best pada orang yang baru kita kenal. atau pun orang bawahan kita yang baru mengenali kita. tapi kita kena ingat mereka akan nampak apa yang kita buat selepas dia mengenali kita, bukan sebelum dia mengenali kita. jika kita kata dulu kita nie adalah makhluk yang paling bagus di dunia tapi realiti sekarang yang dia nampak adalah sebaliknya? apa cerita? tidak malukah kita? semalam adalah sejarah, hari ini adalah realiti, esok adalah masa depan.

kita insan yang di beri akal untuk berfikir. x kan la nak terima segalanya dengan bodoh-bodoh jerk kan? so sebelum gunakan perkataan when I was  tu fikir2 la ea. aku insan biasa yang tidak mempunyai apa-apa.

p/s ok aku rindukan senyuman kau… sweet sangat….

Saturday, October 1, 2011

apa yang aku cari?

assalamualaikum,
ok lame aku tak update, hehe.. bz ler. banyak benda kena fikir. lagipun baru start sem baru.
kita hidup kat dunia nie sekali, tak tau la lau ade orang yang punya sembilan nyawa. kucing? aku rase kucing pun tak de sembilan nyawa, sebab kucing aku baru mati… dok uma jerk pun bukan p memane.. mati mengejut, kejung… haha.. ok fb link dia ini.

image

ok bukan cerita pasal kucing, aku nak canang kat sini.. cuma dalam hidup ni, kan kite nak macam2.. nafsu manusia kan… banyak benda yang aku cari dalam hidup nie… kalau nak cerita mungkin banyak part.
perempuan? kalau lelaki yang normal mesti lah korang suka tengok perempuan kan, lain la korang nie cam watak utama kat cerita OHHARAM, yang memalingkan muka bila melihat wanita yang bukan mahram… mesti korang nak cari perempuan yang perfect untuk diri korang.. soalnya wujud ke yang perfect tu? tak wujud kowt aku rase… sebab kita diciptakan ini ade kelebihan dan kekurangan… kalau dah terlalu sempurna hidup ni tak berwarna la kan.

cantik, cantik tu memang pakej la kan. kalau cantik itu sekadar menyakitkan adakah korang sanggup nak menahan? sebab kalau dia cantik x semesti nya iman dia kuat… dan kalau dia dah terperasan dia tu mmg sgt cantik dan ramai laki dampingi dia.. konfem dia tak kesah pun ngan korang.. wujudnya korang dalam hidup mereka.

image

bijak, korang engat perempuan nie x de ego? diorang fikir diorang bijak.. x kan nak cari lelaki yang berhingusan… dibuat main2 jerk korang nanti..
tak semua perempuan cam tu eh, tapi cinta itu menyakitkan kan… ada hati yang perlu dijaga ada rasa yang perlu dipelihara. so, bila wujud kesakitan itu, hadapilah kesakitan itu dengan kesabaran nescaya akan ada kemanisan yang hadir.

“Janganlah kamu kahwini wanita kerana kecantikan mereka,kerana kemungkinan kecantikan itu akan menghancurkan mereka sendiri.Dan janganlah kamu kahwini kerana harta mereka,kerana mungkin harta itu menyebabkan mereka derhaka.Tetapi kahwinilah mereka atas dasar agama.Sesungguhnya hamba yang berkulit hitam,tetapi beragama dalah lebih baik”-(riwayat Ibnu Majah)
“Sesungguhnya dunia ini adalah suatu tempat keseronokan dan sebaik-baik keseronokan itu ialah wanita yang solehah”-(riwayat Muslim dan Nasa’i)
apa yang aku cari? mesti la cari perempuan yang ade pakej kecantikan, harta, dan agama. hehe, aku rase semua orang cari perempuan macam nie.. tapi siapa jodoh aku, siapapun pembawa tulang rusuk kiri ku nie. aku tetap redha… “ceh ayat cam nak cari jodoh lak sekarang” pe pun kalau kita nak yang terbaik, kita kena lah jadi yang terbaek..

p/s jangan tengok sesuatu itu dengan pandangan yang tersirat sahaja kerana banyak tersirat dari tersurat… hidup ini unik…

Wednesday, September 28, 2011

wordless wednesday #8

image

Friday, September 16, 2011

cinta atau seks

Penulis tidak dapat dikenal pasti. Sumber Internet.

KATA-KATA kasih dan cinta membawa berbagai-bagai erti. Misalnya kasih ibu, kasih diri sendiri, kasih tanah air, cinta harta, cinta keindahan, cinta muzik, cinta sukan dan lain-lain lagi.

Cinta yang dimaksudkan di sini ialah cinta yang menawan hati manusia di peringkat-peringkat hidup yang pertama cinta yang melahirkan perubahan fizikal mental yang sukar dianalisa dan diberi penafsiran.

Kasih dan cinta terkandung di bawah berbagai-bagai sentimen dan perasaan, ada yang luhur dan ada yang hina. Sentimen kasih sering kali memadukan di antara perasaan rendah diri dengan perasaan bangga diri atau di antara persaan yang berkobar-kobar dengan perasaan yang tenang tenteram dan memadukan di antara kekuatan peribadi dan kelemahan yang cepat mengalah dan menyerah.

Kasih dan cinta boleh mengubah perasaan jemu terhadap hidup kepada perasaan yang menghargai keindahan hidup. Kasih dan cinta juga boleh meluhur dan mengangkatkan nafsu berahi kepada martabat kenikmatan-kenikmatan rohani dan kelazatan jiwa.

Apakah sebenarnya perbezaan antara cinta dan seks?

Memang ada perbezaan antara keduanya dan jelas sekali. Ramai lelaki yang berkahwin dengan perempuan-perempuan hingga melahirkan anak-anak yang ramai, walaupun isteri-isterinya sentiasa bersedia untuk memberi kepuasan seks kepada mereka. Malah mereka terus menaruh cinta kepada perempuan-perempuan yang lain dan percintaan itu terus berkembang walaupun mereka tidak diizinkan membuat perhubungan dengan wanita yang dicintainya.

Cinta yang bermotifkan seks dapat berlangsung dengan sempurna walaupun hati seseorang itu tandus dari sebarang perasaan kasih sayang.

Keinginan seks saja tidak lebih dari keberahian sepintas lalu yang dianggap oleh kebanyakan bangsa sebagai keinginan liar yang tidak sesuai dengan prinsip-prinsip akhlak. Begitu juga kebanyakan agama di dunia ini menganggap hubungan seks di antara lelaki dan perempuan yang bukan suami isteri sebagai satu dosa yang besar yang diancam dengan balasan-balasan seksa.

Perkahwinan semata-mata bermotifkan mencari kepuasan seks tidak akan berpenjangan. Oleh itu perasaan kasih dan cinta satu unsur yang perlu yang harus mendahului atau mengandingi hubungan seks.

fresh tanpa edit dari tamanwangi

p/s selamat hari malaysia guys….. <3 malaysia

Wednesday, September 14, 2011

Wordless wednesday #7

image

Saturday, September 10, 2011

bukan senang nak menulis nie

assalamualikum,

menulis? egat senang ker nak menulis…. nak mengarut pun kena gak banyak idea… lagi la nak menulis entri yang mantap dan berisi bagus, susah beb…. kalau dapat menerangkan kepada sesorang dengan penulisan kita yang pendek dan padat, penulis tu memang mantap. kerana nak menyampaikan maklumat dengan penulisan yang pendek nie agak payah, takut isi tak sampai dan pembaca sukar atau tidak faham. dan penulis ini pun perlu ada kreativiti tersendiri dan aura.. baru lah ade pembaca yang setia, walaupun kadang apa yang dia tulis tu kita fikir tak penting mana pun dan tak best mana pun, tapi penulisan itu tetap ada pembaca.

kalau pada aku, aku suka pada penulisan yang pendek dan padat. tapi kekadang susah gak nak memahami apa yang hendak di sampaikan penulis, kerana penulisan itu pendek dan ada benda yang tidak dapat ditulis. tapi pada penulisan yang panjang berjela pula, aku malas nak baca. letih mate ini, tapi kalau dapat menarik aku tuk membaca sampai habis, aku rasakan entri itu mmg menarik dan selalunya aku akan bg “feedback” balik.

ada orang cakap dengan aku, “ala nak tulis blog tu senang jerk, mengarut jerk pun mesti ada orang baca”. cuba ko tulis, ade tak orang nak bace bile kau mengarut… kalau karutan kreativ mungkin la ada yang nak baca, kalau cam harem.. spe nak bace?

kesimpulan, masing-masing ada cara masing-masing. masing-masing ada “interest” masing-masing… yang penting kita ikut la etika yang telah di gariskan, dan kita perlu ada “common sense” sebab kita duduk kat malaysia, bukan amerika….

p/s sumone please ajar aku menulis dengan baik…. Smile

IKLAN² #VWDasAutoKL exhibition, SayaSukaMalaysia, MAXIS PROMO, HTC CHACHA

Friday, September 9, 2011

topup naik harga? postpaid?

assalamualaikum,

image

hi, pe kabar… topup naik harga? hangat cerita nie dari semalam, mana tak nye ia memang cukup membebankan kepada pengguna, lagi2x bebudak sekolah yang tak berduit..… kalau pelanggan kena tanggung 6% tax, maknanya topup RM10 jadi RM10.60, pergh RM0.60 tu boleh mesej sampai 60 sms, kalau gune SOX or UOX tu boleh mesej 120 sms… bnyak tu beb…. kalau gune xpax baru boleh bual sampai 30min… huhuhuhu… kalau topup 10x, 60x10=600, 600sen beb 10x topup… ada juga yang sokong nie… ntah ler, kalau 60sen tu disimpin setiap hari sampai 3 tahun bnyak juga… hahahaha Smile with tongue out.

ok stop pada cerita prepaid, kita cerita pada postpaid.. dari bulan 01 lagi tax dah naik dari 5% kepada 6%… senyap jerk manusia… mybe pengguna postpaid nie dari kalangan yang kaye kowt… hahahaha… ha, gambar kat bawah tu dari ocs celcom.

Untitled

p/s telco dah untung banyak beb, pe salah bagi subsidi kat pengguna… meh tgk pandangan trioseposen tentang isu topup nie… peace..

IKLAN² #VWDasAutoKL exhibition, SayaSukaMalaysia, MAXIS PROMO, HTC CHACHA

Wednesday, September 7, 2011

twitter & facebook boleh buat duit? ah tipulah!

assalamualaikum…

selamat ari raye semua… lama dah aku tak update, rindu pulak nak mengarut kat sini…

twitter n facebook boleh buat duit? mengarutlah… hehehehe… mana ade mengarut.. twitter n facebook adalah salah satu medium untuk mengiklan perniagaan kita… ada gak aku tgk orang menjual shawl, baju, kueh n macam-macam lagi kat facebook…

P1040107b

ok kali nie bukan aku nak cerita pasal tu, aku nak tanye korang… korang pernah dengar tentang says.my dan churpchurp tak? kalau korg ikuti blog nie korang mesti ade perasan tentang entri boleh cashout dah. balik pada cerita facebook dan twitter, dengan menggunakan says.my dan churpchurp nie la membolehkan kita membuat duit, tak perlu modal… cuma apa yang perlu kita lakukan adalah “share link” yang mereka beri… cuma biar la kita “share link” secara beretika jangan la kita “spam” kepada mereka yang tak bersalah…

Untitled

dalam churpchurp yang baru nie ade dua cara untuk mendapatkan duit iaitu social sharing dan social seeding… untuk info lebih lanjut boleh ke sini

dan kepada mereka yang berminat nak join churp² dan says. my boleh la ke link churpchurp dan says.my.

p/s masih dalam progress nak menulis cerpen kedua… peace yo….

IKLAN² SAYA SUKA MALAYSIA

Tuesday, September 6, 2011

Aku Nak Trafik Percuma Daripada Jejaka Terhangat


JEJAKA TERHANGAT nak bagi traffik free, more info jejaka terhangat

p/s lama dah aku tak update.... :p

Wednesday, August 24, 2011

wordless wednesday #6

28082010258

Thursday, August 18, 2011

3 buffering earning

assalamualaikum,

selamat pagi(waktu entri ditulis), ok just nak kongsi jerk.. setelah lama tak dapat buffering nie akhirnya nuffnang bagi 3 sekaligus… thank bro… rezeki puasa kowt…. lama beb tak merasa buffering nie..

TIPS?

haha, korang ingat aku power ke nak bagi tips… aku rasa pada survey tu kowt… so korang selalu la update ea… aku pun pernah cashout sekali jerk nuffnang nie so aku pun tak banyak ilmu tentang nuffnang nie… korang google jerk r tips and trik nuffnang nie, banyak kat google uw.. aku pun tak berani nak kata apa-apa…

thank kepada sudi follow aku.. nanti kalau berkesempatan aku akan follow n balas kunjungan korang..

Untitled

p/s poyo jerk aku nie r.. hehehehe.. pape pun thank sape yang baca entri nie…

IKLAN²

olay for women, RM 10k from nescafe, SK-II, Digi jomberry, Get addicted gaming to win your share of RM25,000!

Wednesday, August 17, 2011

wordless wednesday #5

 

Untitled

Wednesday, August 10, 2011

Wordless wednesday #4

IKLAN²

RM10K FROM NESCAFE, CONTACT LENS

Tuesday, August 9, 2011

bonus raya kerajaan 2011

assalamualaikum,

ok aku rasa ramai dah tau tentang nie, yang mana kakitangan kerajaan akan mendapat bonus raya tahun 2011 sebanyak setengah bulan gaji dan untuk persara dapat bantuan kewangan sebanyak RM500. bonus raya yang di minta cuepacs sebanyak dua bulan gaji, kata cuepacs bonus raya dah lama tak dapat sejak tahun 2008 tapi dapat setengah bulan.. ok la kan kalau dapat setengah bulan gaji, dapat gak la membantu tuk wat persiapan raya tahun nie. mungkin ramai yang suka dengan pengumuman bonus raya nie sebab aku tengok ramai beno post tentang nie kat facebook..

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam bulan ini.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.

"Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan ini," kata Najib yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan hari ini.

nak bace selanjutnya di berita harian

p/s kalau dapat dua bulan gaji lagi masyuk.. hehehe tapi bersyukar la dapat bonus raya dari tak dapat langsung kan…

IKLAN²

contact lens, RM40/month with umobile broadband and enjoy the highspeed data, RM10k from nescafe, samsung galaxy s2,

Monday, August 8, 2011

review: cerita pendek Aku suka perempuan macam kau

assalamualaikum,

pembuka bicara pencerita selera.. hahaha… ok aku pun tak faham pe maksud nye.. setelah lama aku menjadi pemerhati dalam dunia blog nie, macam-macam aku nampak, kerenah dan gelagat insan yang bergelar blogger, kalau nak cerita memang tak kan habis satu muka homepage aku nie..

ok blik kepada tajuk, setelah lame tak berjalan dalam blog-blog orang dek kerana internet cam harem, dan dalam dua hari nie aku telah mendapat “connection” yang boleh tahan laju, so pe lagi aku pun berjalan2 la dalam dunia blog nie.. hasilnya follower aku dan traffik aku bertambah.. tak de la banyak tapi ok la kan.. tok blogger pemalas cam aku nie.. stop situ. aku nak cerita sal satu blog yang menarik aku tuk membaca cerpen dari entri dia, tajuk dia berkaitan dia suka perempuan “Aku suka perempuan macam kau” pada aku cerpen dia ok dan dia boleh berjaya, even lebih baik dari blog cabuk aku nie kalau dia lebih rajin menulis dan promote blog dia..

cakap banyak pun tak guna.. kita tengok sikit pendahuluan dari cerpen dia.

Cuti kali ni aku buat rutin macam cuti-cuti yang lepas, hang out dengan "girlfren" aku. Okayy "girlfren" a.k.a besfrens aku ni nama dia Hani. Dia kawan baik aku sejak kitorang kenal masa sekolah rendah lagi. Entah macamana idea nak hang out harini tetiba Hani bagitau aku dia nak bawa kawan sekali. Aku pun dengan rasa gatalnya terus tanya soalan macamni
"Hahaa, sape yg ko bawak nti? Cun x? Klu cun, bole aaa ko kenal2 kn ngn aku kn. Amcm? Deal?? Aku pon ngh single ni :P" aku bergurau separa serius dalam sms.
Tak sampai seminit handphone Sony Ericsson Vivaz aku berbunyi tandanya ada message yang masuk.
"Nti laa..ko kne laa tggu..hehe..btw, kwn aq tu mestilah yg vogue gitu..." balas Hani. Pendek. Aku tersenyum nipis.

ok kalau nak bace selebihnya korang kena la pi blog dia lazy is all about rest...

p/s bila la aku mampu untuk mengarang dengan baik.. tulis entri pun cam harem.. hehehe.. pe pun senyum selalu kay…

IKLAN²

RM 10k from nescafe, samsung hadiah raya, contact lens

Saturday, August 6, 2011

I like specky girl

assalamualaikum,

ok series aku memang suka tengok perempuan  yang berkaca mata, cute gitu. aku suka yang berkaca mata bukan sebab aku suka yang cacat(bak kata seseorang) or rabun, sebab aku suka tengok dia yang cute. member aku pun ada gak yang suka tengok perempuan yang berkaca mata nie, contohnya si ferdaus zulkifli. so kepada perempuan yang berkaca mata hargai lah diri anda ea.. hahaha..

Untitled

dalam hidup aku pulak, hampir kesemua perempuan yang pernah menjadi teman aku berkaca mata.. cuma teman yang latest nie ber “contact lens” tapi dia pernah berkaca mata dahulu, sweet sangat. dari pandangan mata aku perempuan yang berkaca mata ini sungguh sweet dan cute, tak kira la apa pandangan orang lain, pandangan kita berbezakan dan kecantikan tu pun berbeza mengikut pandangan mata masing-masing… so kepada haters tu mmg tak leh kata ape la kan.. hahaha… Smile with tongue out 

ini cuma pandangan personal, tak de kaitan dengan yang dah mati.. noktah…

p/s hehe… ok da tukar sekrang dari perempuan yang berkaca mata kepada perempuan berkanta lekap… hehehe, fariq ko x yah kate aku jiwang… hahahaha..

IKLAN²

free call 24H digi, RM 10,000 from nescafe, hadiah raya samsung, RM 80K from Bausch & Lomb

Sunday, July 31, 2011

berhati-hati bila menulis [part 2]

assalamualaikum,

aku pernah tulis tentang nie satu ketika dulu.. kali nie aku nak tulis lagi… spe yang sudi bace tu terima kasih la ye.

ok, aku tulis entri ni sebab hal ni dah terkena kat diri aku, di sebabkan oleh seorang blogger yang mengutuk orang lain menggunakan blog dia, dan disebabkan itu orang lain terkena hukuman dia. nak mengutuk orang dalam blog bukan x boleh, boleh tapi ko kena tengok organisasi mane yang menaugi kau… harap korang faham la dengan gaya penulisan aku. nak kutuk pun jangan la terus sangat, cuba la wujud kan dia tu sebagai watak yang lain.. sebab orang kat malaysia ni lebih menerima kiasan dan sindiran daripada kutukan secara terus, ingat beb ini malaysia bukannya amerika… di amerika mereka berbeza, dengan selamba mereka boleh mengutuk diorang punye presiden. belajar dah tinggi dah, sijil sebesar banner iklan kat tepi jalan, tak kan bodoh masih bertingkat-tingkat.. jangan menyusahkan orang lain kerana rasa ketidak puasan hati kita, kalau betul tak puas  hati pergi kat depan muka dia dan cakap, kalau x berani just cakap belakang, kalau nak ekspress kat blog pun just wujudkan dia sebagai satu watak yang berbeza. jika dengan penulisan kita tak memberi efek kepada organisasi atau jabatan yang diduduki oleh kita tak pe la juga, nie menjejaskan orang lain. fikir sikit.

kadang blogger nie pulak yang di salah tafsir. blogger nie suka menjatuhkan orang, suka menfitnah, mengaibkan orang… bukan semua blogger macam tu, ade segelintir or maybe setengah blogger yang berperangai begitu. “kerana nila setitik, rosak susu sebelanga” blog nie ada baiknya juga.. kadang blogger nie kongsi ilmu mereka melalui post-post mereka.. kadang mereka  kongsi info-info yang terbaru.. kita juga mendapat manfaat nya… bukan semua dok menjatuhkan orang.. ade juga yang mencipta komuniti blog, mencari rakan.. berkenalan..

ntah la dunia tanpa sempadan ini memang payah untuk dikawal, tapi jika dalam diri kita tahu etika-etika yang perlu di ikut tak de apa-apa masalah yang akan timbul. aku pun masih belajar dan perlu banyak teguran, belajar melalui pengalaman orang lain kerana bukan semua benda kita rasa, selagi kita bernafas selagi itu kita belajar.

p/s etika blog nie ade ke? kalau ade tolong la bagitau aku, hahaha… jangan dok sibuk jatuhkan orang lain, diri kita pun belum tentu elok dipandang orang.. apa yang baik kota kongsi apa yang buruk kita jadikan tauladan… trimas kepada pembaca blog aku.

Wednesday, July 27, 2011

wordless wednesday #3 senyuman

 

P1020834

p/s agak2 dia senyum ker? haha…

PROMOTION ------> XPAX (XPlayOpera), protonsaga-CVT

Tuesday, July 26, 2011

boleh cashout dah

assalamualaikum…

Untitled

ok di pagi yang sejuk nie (waktu entri ditulis) aku nak doakan korang sihat sejahtera hendaknye..

cerita nya bergini, aku ade join churpchurp anak syarikat si nuffnang tu.. akhirnya setelah sekian lama aku sertainya dpat jua la aku nak cashout nya.. walaupun tak seberapa tapi aku nak cerita kat korang.. sebab ada orang yang aku ajak join benda nie diorang tak mau.. sebab takut menatang nie scam. so diorang nak tunggu bukti dulu… so da ade bukti, ape lagi join la.. bukan kena bayar pun nak join, kerja senang share link then dpat income.. spe nak bagi kan?

spe nak join boleh lah try tgk kat link churpchurp nie….

cara nak dpatkan duit dia ada banyak.. tgk la kalau yang pandai markerting tu.. mmg senang la nak dpt income cepat.. modal cuma twitter, facebook n blog(optional)..

banyak cakap banyak bohong korang pi la churpchurp sendiri.. semoga rezeki kita dipermudahkan.

p/s ade la duet backup tok raye nanti… nak rajin lagi share link nie..

PROMOTION ----> SAMSUNG RAYA, TOUCH N GO

Monday, July 25, 2011

nak menulis tapi malas

assalamualaikum,

da lame aku tak menulis.. sebab idea x datang mengunjung.. bila nak menulis jerk idea terhenti.. entri kali nie aku cume nak mengarut jerk.. spe nak bace.. di persilakan la bace dan sape tak nak silalah wat kerja berpekdah sikit.

ok pertamanyer aku nak ucapkan tahniah kat member aku yang sorang nie.. kenal blog lewat dari aku tapi boleh memotong aku sekarang, siap pakcik ben follow dia. kalau korang rajin boleh la pi blog dia blog kronologi ferdaus.

aku memerhati jerk walaupun aku tak update, belum dapat mood.. nak update camner kan, x de idea.. lagipun takde cerita yang best-best nak cerita ngan korang.. kang salah cerita, orang sakit hati la pulak kan.. walaupun dunia blog nie besar tapi pembaca-pembaca blog nie ramai.. walaupun mereka tak suka blogger tapi diorang suka penulisan seorang blogger, wlaupun penulisan itu adalah mengarut…

ok dalam aku mengarut nie aku nak ucapkan la terima kasih pada mereka yang melawat blog aku nie walaupun senyap tanpa tulisan hampir 3 minggu.. trimas guys…

sekian.. karutan dari aku..

p/s nak mencari bahan tuk menulis

PROMOSI –> SAMSUNG, myeg-makedpitch, TOUCH N GO, KOTEK

Wednesday, July 13, 2011

wordless wednesday #2

 

KFC

Wednesday, July 6, 2011

wordless wednesday #1

assalamualaikum,

malas nak tulis pape, aku sukakan kucing Smile with tongue out

10052010068

P/S masih belajar untuk menulis dengan baik

Tuesday, July 5, 2011

biarkan jatuh cinta

assalamualaikum,

malas sebenarnya nak menulis pape malam nie, tapi hati tengah berbunga… si dia menyuruh aku mendengar lagu st12-biarkan jatuh cinta, mmg best lgu nie.. cam ade maksud nak disampaikan pada aku… haha Smile with tongue out pape pun thank ye awak…

Lirik lagu ST 12 Biarkan Jatuh Cinta

Mata ini indah melihatmu
Rasa ini rasakan cintamu
Jiwa ini getarkan jiwamu
Jantung ini detakkan jantungmu

Dan biarkan aku padamu
Menyimpan sejuta harapan
Aku padamu
Rasa ini tulus padamu
Takkan berhenti
Sampai nanti ku mati

Reff:
Biarkan aku jatuh cinta
Pesona ku pada pandangan
Saat kita jumpa
Biarkan aku kan mencoba
Tak perduli kau berkata
Tuk mau atau tidak

Reff

P/S kadang kita tak nampak permata di depan mata, kerana mengejarkan kaca yang kelihatan seperti permata yang akhirnya pecah kerana terlepas dari pegangan.

promosi terbaru dari churpchurp, tutorTV – SPM, tutorTV – PMR, tune talk

berenang itu anugerah

assalamualaikum,

setelah sekian lama aku mendiam, akhirnya dapat jugak aku mengupdate blog nie. bukan apa cuma ada benda yang menganggu di fikiran, malas la aku nak menulis menggunakan emosi, tak best jadinyer.

ok berbalik pada tajuk, benar ke berenang tu anugerah? aku nak mengulas benda nie pun sebab ada seseorang pernah menyatakannya pada aku dan kalau cerita bab berenang nie, aku memang lemah sikit.. aku memerlukan usaha yang cukup gigih untuk mempelajari ilmu berenang walaupun sampai sekarang masih gagal untuk berenang dengan “sempurna”, walaupun telah banyak kali menelan air aku masih belum yakin untuk memasuki tempat yang dalam. kadang aku rasa “berenang itu adalah anugerah” tu cam ada betulnya juga.

berenang itu anugerah? boleh la di pakai “kowt”, tapi kalau malas nak usaha, sampai bila-bila pun takkan pandai berenang kan? ada member aku nie yang tak reti berenang satu ketika dulu, sekarang dia sungguh expert.. sebab dia cukup rajin untuk turun ke kolam dan belajar berenang. tak sampai seminggu dia dah pandai berenang, mengagumkan kan?

ape pun tak boleh la, jom kita belajar teori berenang kuak dada di youtube….

P/S berenang kena belajar pratikal bukan teori jerk, kang tak masal lemas pastu sia-sia jerk mati… macam ada ilmu tapi tak diamalkan, sia-sia la ilmu yang ade uw… bercakap memang pandai.

Thursday, June 23, 2011

duit bukan segalanya, tapi segalanya memerlukan duit

assalamualaikum,

setelah lame aku tak mengupdate entri hari nie aku nak memberi pandangan tentang duit. sebenarnya “duit bukan segalanya, tapi segalanya memerlukan duit” ini telah di post oleh member aku kat wall facebook. baru hari nie terpanggil nak mengulas.

duit… bagi aku penting bagi zaman sekarang. sebab kita hidup dalam zaman yang beroganisasi berbeza dengan hidup secara sara diri. zaman sekarang nie apa-apa urusan semua nya memerlukan duit. nak mintak tolong pasang butang like facebook kat blog pun silap-silap kena bayaran.

duit ini penting, duit bukan segalanya tapi segalanya memerlukan duit. siapa kata nak ngurat awek tak perlukan duit. nah, nak pakai minyak rambut untuk bergaya pun kena beli dulu kan? tak ke duit tu.

tapi jangan la terlalu menjadi hamba duit, sampaikan segala suruhan yang maha esa ditinggalkan, kerana duit. nak mendapat kan duit yang banyak dengan mudah kita menggunakan pelbagai cara yang haram. jika duit yang itu di gunakan untuk membeli makanan, kemana makanan itu pergi? makanan itu sebati dalam darah daging kita.

kalau mati, ada ke duit itu berguna dalam kubur? adakah boleh nak menyogok malaikat supaya meringankan segala siksaan kubur? tak boleh kan. dan bila terjadinya perang adakah duit itu berguna? duit itu menjadi abu, dan yang penting masa itu adalah nyawa..

duit, duit juga.. yang haram tetap haram. cara takkan menghalalkan hukum….

p/s sebenarnya ngah geram ngan pencuri. ade ke patut dia curi duit aku.. demm….

TERBARU DARI SAMSUNG, GALAXY S II. LEBIH LANJUT DI SAMSUNG

aku sayang kau doe..

...... bila kata-kata sukar untuk difahami, lagu menjadi ganti .......


egatkan dulu saya suka lagu nie

p/s ok nice, aku dah buat kesilapan lalu berulang semula... bila kat depan mata bloody confidence dia untuk kita, cinta dia milik kita sepenuhnya dan mulalah kita buat tak endah, bila dia sudah pergi mencari yang lain, baru sesalan datang dalam diri... hargai la apa yang kita ada, sedangkan pantai boleh berubah inikan pula hati manusia.... cinta tak semestinya memiliki....

Tuesday, June 14, 2011

berhati-hati bila menulis

assalamualaikum,

selepas aku terbaca berberapa blog, aku terjumpa ade blog yang jenis menghentam orang, menjatuhkan aib dan juga mengutuk dan menghina, ada juga entri yang ditulis untuk menjatuhkan orang lain.

blog ni antara medium yang terbaik untuk menyampaikan dakwah, ilmu, idea, pandangan dan juga boleh mendatangkan keuntungan jika pandai dalam bab2 membuat duit secara online. jika seseorang insan tu membuat kesalahan, tegur la dengan baik, jika dia melenting dan menegakkan apa yang batil maka kita hendaklah menasihati nyer, tak elok menghinanya.

‎[repost:zaharuddin.net] Nabi mengingatkan "Muslim sebenar adlh yg lisan & tangannya tidak menyakiti muslim lain, Muhajir pula adlh mrk yg meninggalkan apa yg dilarang Allah" (riwyt Bukhari). Awasilah menyakiti yg lain dgn tulisan krn ia termasuk dlm katgeori 'lisan' yg boleh menjadi punca terhumbang ke neraka. Moga kta dijauhkan oleh Allah darinya.

kan bagus kalau ambil tindakan “win-win” situation, semua dapat manfaatnyer. bukan menjatuhkan orang lain demi menaikan diri nya…. kan2.

p/s penulisan yang bermanfaat memberikan kebaikan kepada semua.. Smile

Wednesday, June 8, 2011

blogger cakap tak serupa bikin

assalamualaikum,

apa khabar sahabat? blogger nie cakap tak serupa bikin ke r? realiti lain dalam maya lain…. realiti mungkin perogol dalam alam maya dia adalah penasihat terkemuka yang mempunyai pembaca yang ramai.

aku buat entri ni sebab aku nak menjawab balik apa yang member aku cakap, “blogger cakap tak serupa bikin” mungkin apa yang aku tulis dalam blog nie tak mengambarkan diri aku yang sebenar di alam nyata. dan mungkin ada entri aku yang berunsur nasihat dan juga teguran berbeza dari realiti diri aku yang sebenarnya. sebab yang berkata tu sahabat aku, dia rapat ngan aku dan dia tahu siapakah aku yang sebenarnya.

ok memang aku mengaku aku nie mungkin tak sebaik ulama yang arif tentang agama islam untuk menasihati orang lain, tapi entri yang berunsur nasihat yang aku tulis tu adalah untuk diri aku sendiri macam seseorang pernah berkata padaku “aku baca artikel yang baik adalah artikel yang menasihati dirinya” dan apa yang aku tulis itu adalah kegunaan dan peringatan bagi diri aku, bukan aku nak berlagak baik dalam dunia maya ni, tak da maknanya pun. kalau orang lain dapat  manfaat dari entri aku, aku dpat pahala secara tak langsung.

kepada sahabat aku tu jika terbaca entri ini, aku terima seadanya aku, setiap insan ade kekurangannya. betul tak…?(ini bukan entri merajuk ea… cuma nak bagi penerangan ringkas je, bukan banyak pun entri nasihat dan peringatan dari aku)

sekian, kalau tak faham boleh bertanya di komen ea… aku perlukan teguran supaya penulisan aku semakin baik.

p/s “Barangsiapa di antara kamu yang melihat akan kemungkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya(kuasanya). Jika sekiranya ia tidak berkuasa, maka hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya. Dan jika ia tiada juga berkuasa, maka hendaklah ia mengubahnya dengan hatinya. Dan yang demikian itu (iaitu mengubah dengan hatinya) adalah selemah-lemahnya iman”. (HR Muslim)…..

aku nie cakap tak serupa bikin ker? haish… kene berubah nie jadi jujur di blog pulak, tak perlu hipokrik hahaha…. :#

BEN ASHAARI AJAK KRITIK BLOG AKU

assalamualaikum,
Santai Bersama BEN ASHAARI
http://www.benashaari.com/2011/06/segmen-jom-kritik-blog-aku.html
jom join…
aku join sebab nak tau ape yang kurang dan tak kena ngan blog aku….

Tuesday, June 7, 2011

google plus one, apakah itu?

assalamualaikum,

da 3 hari tak update, rindu kat blog putih ku ini, kali ni aku nak cerita sikit pasal google plus one.

ada blogger yang mungkin da taw tentang tentang google plus one nie, aku tulis nie untuk memberitahu mereka yang tak tahu, sape yang da tau dok senyap2 tak pun tegur dimana kesalahan aku.

google+1 nie macam butang like facebok, tapi kalau butang like facebook pabila ada orang tekan like pada entri kita, entri kita tu akan terpampang pada wall si penekan butang tersebut. manakala, google+1 nie apabila ada orang tekan dia akan show entri kita kat search engine result page(serp). berguna pada yang suka main seo, dan boleh meningkatkan trafik dari search engine.

kalau nak ketahui dengan lebih lanjut dan cara memasang butang google plus one, korang boleh pi ke bloggersentral.com

kalau nak pasang float media sharing button macam kat bawah nie.

Untitled

tutorial ada di link ini

p/s aku budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.. C:

Saturday, June 4, 2011

kecantikan mu itu membunuhku

assalamualaikum,

tajuk nak gempak jerk kan…. saje jerk nak update  blog nie…. kadang nak mencari idea nie payah, aku bukanlah blogger tegar yang boleh update setiap masa…. masih baru lagi dalam bidang penulisan nie…
ok berbalik pada tajuk…. cantik tu boleh membunuh ker? boleh sangat, membunuh hati, membunuh jiwa, membunuh nyawa. ada kan kes pembunuhkan kerana cemburu, semua tu mungkin sebab merebut perempuan yang “cantik”.

aku kadang geram tengok perempuan yang seksi2 nie, betul-betul membunuh mata aku…. buat aku dapat dosa jerk… aku rasa kes rogol jangan di salahkan pada perogol semata-mata, sapa suruh perempuan menyeksa mata dan nafsu lelaki. tapi akan ada yang cakap “perogol pun rogol perempuan yang tertutup litup ape?” mmg ler sebab perempuan tu lalu kat tempat sunyi dan mungkin sebelum tu perogol dok tengok perempuan yang seksi2 kat tempat awam yang membuatkan nafsunya membuak then muncul la berbagai fantasi di otak perogol, yang tertutup litup pun boleh jadi berbogel dalam fantasi perogol itu…. ntah la, korang fikir la sendiri…

cantik? cun? comel? dunia jerk semua tu… hahahaha….. tapi kecantikan membuatkan mata kita sedap untuk memandang tapi kalau cantik + seksi, korang orang perempuan telah membuat lelaki terseksa untuk mengawal diri… “tak semua”


p/s boring doe, spe nak jejalan ngan aku… “cantik itu subjektif”

Friday, June 3, 2011

1st sponsored post

assalamualaikum….

pergh tadi mase aku bukak nuffnang aku terkejut doe, ade gambo sponsored post lak kat dashboard aku, aku ingatkan dapat rezeki malam jumaat tapi sponsored post tu untuk 1000 orang terawal yang menjawab survey nuffnang tak lama dulu, survey Nom Nom Media’s Social Media Minds!

nomnom

tak sangka pulak aku termasuk golongan 1000 terawal, so dapat la rezeki, walaupun seringgit… sapa nak bagi seringgit kan… syukur2…

sponsored post

p/s bila la nak dapatkan sponsored post nie kan, boleh masyuk sikit… haha…. tengah kekeringan idea nie.. any suggestion?

Wednesday, June 1, 2011

jangan buka aib sendiri

assalamualaikum,

ok, setelah lama aku menjauhkan diri dari papan kekunci kali ni aku terpanggil untuk memberi nasihat kepada diri aku.. supaya aku beringat dan tidak terbuka aib aku sendiri apabila menulis sesuatu dalam ruangan blog ini. menulis blog ini seronok, kadang boleh luahkan rasa, boleh menyuarakan pendapat, untuk menambah pendapatan, membuat diari… tapi sebaiknya kalau nak jadikan blog sebagai tempat untuk meluahkan perasaan marah dan mengarut tak tentu pasal serta membuka aib sendiri lebih baik la di “privacy” kan blog itu.. kerana tak elok la kan kalau orang lain baca. selain tu, ramai yang boleh akses dan baca blog kita ini kan? so ramai la yang akan baca apa yang kita tulis tu. dalam islam pun kita dituntut untuk menjaga aib orang dan aib sendiri. google jerk gunakan keyword “menjaga aib” banyak info yang akan keluar.

ntah ler aku bagi korang satu link blog sekadar untuk pengajaran, yang mengulas kisah tentang satu blog yang mendedahkan dia sudah kehilangan dara ---------> oh umar 

ntah la… korang fikir la sendiri… aku berani share kerana tuan blog tak mendedahkan identiti si blogger kehilangan dara tersebut…

p/s sekadar untuk peringatan diri sendiri…

Wednesday, May 18, 2011

cerita : epal

 

nama aku akim, tapi orang suka panggil aku abu. aku pun tak tahu ape motif mereka memanggil aku dengan nama tu. mungkin aku nie seperti abu kowt, bila ditiup aku akan terbang jauh. abu? aku nie seorang manusia yang tak pandai dalam hal percintaan, tapi biasa la dalam kehidupan remaja ni kan. masih panas la orang kata, walaupun cuma sekadar cinta monyet tapi ia sebuah percintaan bukan?

aku ade seorang kawan amin namenye, tapi orang panggil dia ali. aku betul-betul tak faham la apa masalah manusia sekeliling aku nie. “ah, itu bukan jadi masalahpun” fikirku.

“ali, aku ade minat seorang budak la.”

“ah, kau? semua orang kau minat.”

“ala ali, kali nie aku minat betul la.”

“abu kalau minat jerk tak bawak kemana, setakat bagitau aku jerk watpe? nak suruh aku bagitau dia?”

“ekh… tak payah la ali, segan la aku.”

“then? segan? ha, mimpi je la dpatnyer. ok.. spe lak kali nie?”

“ermm….. budak emysha tu, budak form 3 tu.”

“ko bia betul? dia tu ramai orang usha la abu.”

“setakat muke ko yang berdebu-debu nie tak kan dia nak punye.”

“ala ali kau bukan nak bagi moral support”

“aku tak bg moral support? da banyak kali la doe… ko jer x perasan, tapi yang masalah sekarang nie kau jerk. simpan dalam hati pastu makan hati sendiri. padan la ngan muka kau.”

“ali kau kan pakar dalam bab-bab perempuan nie. ajar la aku.”

“banyak la kau punye pakar, aku memang pakar pun pakar dalam kena tolak dek gadis-gadis yang rase diri mereka cun.”

“habis camner?”

“ha, ko gi kat library tu ko pinjam novel-novel cinta yang menimbun kat situ.”

“aku tak reti nak pinjam buku kat library la, library pun aku jarang masuk”

“adoai… nak aku jugak guide… malas la aku lyan kau”

“ali………….”

“kau tak payah nak wat hindustan depan aku, penyepak aku kang kau dapat.”

sepanjang perjalanan pulang dari sekolah ke rumah aku, aku asik terfikirkan nama emysha jerk. sebenarnya emysha nie aku terjumpa pertama kali dalam bas, semasa dalam perjalana balik dari bandar. aku nie jenis segan-segan, aku tahu nama dia pun dari member yang duk sebelah aku.

hati aku pun membisu sampai la terserempak dengan dekat kaki lima sebelah makmal kimia yang lama. aku pun beranikan diri tuk senyum kat dia, tak sangka dia membalas kembali. dari situ la bermulanya perasaan suka aku padanya, tapi aku segan, aku tak reti nak berbicara dengan perempuan dan akhirnya aku makan hati aku sendiri kerana keyakinan diri aku yang hampeh.

aku pun meneruskan hari-hari kosong aku seperti biasa sehingga la ali….

“abu, abu, sini kejap.”

“kenapa ali malas la aku.”

“sini la kejap, ko nak tak emysha tu?”

aku pun bergegas pergi ke tempat ali, dan marah pada nya.

“woi pelahan la sikit pasal emysha tu, kan semua orang da pandang kat aku jerk”

semua orang pandang kat aku. ada juga pandangan sinis aku lihat diwajah rakan sekelasku.

“ko tgk abu, suara ko lagi kuat dari aku. weh sahabat x de pape, cuma sandiwara aku jerk”

“ha.. apahal kau panggil aku nie?”

“ko tgk kat papan kenyataan nie”

“ade ape?”

“tak kan nak suruh aku baca kowt?”

“emmm…. sempena hari persahabatan sedunia, pengawas sekolah menganjurkan pemberian epal kepada sahabat anda.”

“ali, ape kena-mengena dengan epal dan emysha?”

“abu-abu… ptot la diorang panggil kau abu. common sense la sikit.”

“ha.. pe dia? bagitau la aku.”

“kau minat kan si emysha tu?”

“minat-minat.”

“ok, ape kate ko bagi dia buah-buah epal nie?”

“ermm tak mau la aku, segan la aku.”

“hai, kau kate kau minat. kalau x de usaha macam mane kau nak dapat dia? ko cakap ngan aku.”

“biar tuhan sahaja menunjukan pada dia.”

“memang la, tapi kau kena usaha sikit.”

“erm… boleh menjadi ker?”

“cuba la dulu, nie jerk cara yang boleh memulakan segala cerita kau dan dia.”

“wah kau bercakap, kau tu da ade awek?”

“alamak kau, itu hari bukan main mintak tolong aku. penat aku dengar ko dok sebut emysha jerk. tiap-tiap hari lak tu.”

“ok-ok.”

“aku bagi kau cara jerk.”

masa rehat tu pun aku lepak kelas, aku pun bukan biasa makan kat kantin semasa rehat. aku makan lepas rehat da abis, biasa la nakal sikit kan. aku lepak kelas sebab nak jumpe pengawas sekolah, sebab diorang jaga blok mase masa rehat. yela banyak kan kes curi.

nasib aku memang baik, sebab pengawas yang jaga blok aku ari tu dia antara terlibat dalam program epal tu. aku pun branikan diri dan menebalkan muka memanggil dia. da la dia pun perempuan budak kelas aku, demi emysha.

“wani, wani.. sini jap.”

“weh ape kau buat kat sini? kan mase rehat nie?”

“akh tu tak penting, aku nak tanye pasal epal tu.”

“ha kenapa ngan epal? ko nak wat tempahan ker?”

“erm.. cane nak tempah? dan cane korang buat?”

“cane kitaorang buat tu rahsia la kan, tapi harga ikut epal. ade dua gred epal, gred A dan gred B. gred A mahal la sikit. pastu boleh bagi ucapan kalu nk, kitaorang bagi sekali kad ucapan.”

“aku nak tempah.”

“ok, brape?”

“aku nak epal gred A 20 biji.”

“wow, banyak nyer… nak bagi sapa? jap err aku kuar kan kertas nak catit”

“ok…”

“aku nak bagi emysha dak form 3 uw.”

“okh yang kecoh pagi tadi uw kan, ko ngan ali.”

“shhh.. salin jerk la.”

“haha.. series la nie ea, dia tu ramai peminat. ok ko nak letak ucapan ape?”

“ala jangan la downkan mental aku, huhuhu.. tulis, salam perkenalan, tq kerana seyuman mu itu.. ermm name boleh tulis nama lain tak?”

“boleh, ko nak guna nama apa?”

“ko letak nama di belakang makmal kimia lama aku tersenyum.”

“panjangnyer nama. dah la tak sedap.”

“biar la, tak boleh ker?”

“boleh-boleh?”

“make it secret ok?”

“ok, no hal. yang penting bayar.”

hari pemberian epal telah berlalu, apa yang aku dapat cuma la reaksi senyuman dari dia sahaja. dan hari-hari aku menjadi lambat. akh, watpe aku mengelamun nie. lebih baik aku fokus kat papan hijau kat depan tu. cikgu pun lawa juga apa.

sampai la satu hari tu aku lepak kat tangga kat bawah blok aku, ade dak form 3 datang kat aku dan kasi memo kat aku.

“saya nak jumpa awak esok masa rehat kat library –emysha-.”

“ali mane ali?”

“dia ade kat atas tu”

aku pun mencari ali.

“ali, dia nak jumpe aku esok.”

“siapa?”

“emysha la.”

“ekh ape mimpi dia nak jmpe kau. muka kau da hilang debu ker?”

“akh kau, nie semua kerana epal la. kerana manisnya epal yang aku bagi kowt?”

“ekh ko ikut gak cadangan epal aku kan.”

“haha, tq ali. esok teman aku.”

“nak gak berteman. ok”

hari tu menjadi hari gembira bagi aku, senyum jerk walaupun hari tu panas gile mase jalan kaki balik rumah. orang pandang aku pun pelik semacam jerk. pedulik apa aku? yang penting hepi.

malam tu, agak susah aku nak tido. fikirkan apa nak cakap ngan emysha esok. siap wat teks dialog kowt malam tu. mesej ali tanye ape nak cakap.

keesokannya, mase rehat aku ngan ali pun pergi la ke library nak berjumpa emysha.

“hi awak. boleh duduk sini?”

saje jerk nak mulakan perbualan, macam dialog karangan aku malam tadi.

“duduk la.”

“erm.. awak nak jumpe saya ea. kenapa ea.”

“saya nak ucap terima kasih dengan pemberian epal awk tu. saya terharu sangat. semasa saya bungkus epal tu saya tak tahu epal tu untuk saya. kawan-kawan lain pun buat senyap jerk. lagipun kat ucapan tu tak de kate ape-ape yang wat saya syak. dan lepas saya dapat epal tu saya terkejut, rupanya epal nie untuk saya. penat saya cari siapa pemberinya dan akhirnya mereka beritahu awak la orang nya. dan sebab itu saya cari awk.”

“ea ke awak? saya terharu mendengarnye.”

“saya nak bagitahu awak sesuatu nie. biar la saya berterus terang ea?”

pergh bedebar hati aku.

“ea silakan awk.”

dia tak bercakap, tapi dia memberi aku sepucuk surat dan dia berlalu pergi. aku tak sempat kata apa2.

“saya sebenarnya tak suka orang macam awk, sebab saya tak suka tengok muke awak. mungkin orang lain suka tapi tidak saya. lagi pun awak nie loser. ntah la awak. saya tak suka la ngan awak, even seorang kawan pun. so jangan la mengharap apa-apa ngan saya walaupun kawan sekalipun. sory sangat saya berterus terang, tapi itu lebih baik kan dari awak terus memendam rasa. awak minat saya kan? saya tahu nie pun dari orang, kalau awak minat saya awak lupakan ea. cari je la orang lain. awak tu tak sebagus mane… dan saya pun tak suka tengok awak. terima kasih tentang epal tu. saya harap awak halalkan nya. –emysha- ”

pergh ilang dialog malam tadi aku karang, ali pun mengelengkan kepala dia. dia bagi aku kate semangat. aku pun buat cool la, tapi dalam hati tuhan saja yang tahu.

“kan dulu aku da cakap ali.”

“ape yang kau cakap?”

“akh lupekan la ali.”

“woi ko ok tak nie?”

“erm….”

aku pun membuat konklusi yang si emysha masih budak lagi, da tak berfikiran matang. tapi buruk sangat ke muka aku sampai dia menyampah nak tengok. erm.. aku take positif jerk. tapi ade gak rase air mata nie nak keluar, cuma ku tahan sahaja.

walaupun luka tu da sembuh tapi parutnya tetap ada. aku masih tak mampu hendak menegur seorang perempuan walaupun ramai dah memuji aku semakin hensem dan bergaya. perempuan pun cuba merapatkan diri dengan diri aku. mungkin sebab kerjaya ku kowt. entah lah.

hariku terus berlalu sunyi, ali sahaja la menjadi peneman. nasib baik la dia tu jenis pendengar yang setia. haha, kesian dia. dan cerita tentang epal belum tamat.

epal, aku tengok luarnya molek elok dan rasa nya cukup manis, tapi bila digigit berulat dalam nya. manis yang mula ku rasa tadi bertukar rasa yang cukup pahit untuk ditelan. nak diluah tetap terasa jua.

p/s takde kena mengena antara hidup atau mati, nie cubaan pertaman aku dalam bidang karangan. kalau ade kelemahan sila lah tegur ea.

Friday, May 6, 2011

kau tak cun, kau tak cantik tapi..

assalamualaikum..

cun, cantik, comel, cute, lawa atau apa pun sebutan yang seangkatan dengannya adakah pada korang penting? adakah itu penanda aras untuk memilih seseorang itu dijadikan sebagai peneman hidup? apakah itu cinta sebenarnya? berlandaskan rupa paras kah?

ok, pada aku, aku rasa cun tu bukanlah penting sangat pun untuk membuatkan aku memilih seseorang tu menjadi peneman hidup aku. setiap insan ada daya tarikan dia tersendiri. mungkin pada aku cantik tapi pada orang lain sebaliknya. kalau ambil awek cantik sangat pun payah gak, sebabnya mungkin akan ada banyak persaingan yang akan datang walaupun setelah mengatakan “awak itu kekasih saya” sedangkan suami isteri pun boleh bercerai inikan pula perhubungan yang baru bermula. lagi-lagi untuk insan yang merasakan dirinya cukup cun, dan bila dikacau lelaki sikit mula la datang kegedikannya.

“cantik itu adalah subjektif, dan penerangan kepada subjektif itu berlainan mengikut padangan mata yang melihatnya”

cantik tapi akhlak x cantik, tak bes gak kan… biar la biasa pada pandangan mata tapi elok serba serbi dari dalaman nya. setakat cantik kerana tertempek sana, tertempek sini ngan bedak yang mahal-mahal baik ta payah. “ingat cantik tu subjektif ea, semua orang cantik”

sebenarnya entri nie aku buat kerna, aku tengok membe aku nie minat seorang perempuan tu, nak kate cun tu.. tak ada la cun sangat tapi sedap la mata untuk memandang.. mungkin ada something yang menarik dalam diri perempuan itu yang menarik hati nya… lagipun perempuan tu jual mahal sikit,bukan jual mahal kerana perasan dia cun tapi, jual mahal sebab dia tu seorang perempuan yang bernilai. mungkin itu nilai tambah dalam diri perempuan itu. ntah la… cinta? dunia je semua tu.

p/s aku hanya mampu tersenyum.. aku insan yang lemah…. senyum untuk membunuh segala kedukaan yang hadir..

lelaki yang baik untuk perempuan yang baik

assalamualaikum,

terlebih dulu aku nak cakap yang aku nie bukan  seorang ustaz atau arif tentang agama, jika ada kesilapan mohon la perbetulkan.

cube kita lihat terjemahan surah annur ayat 26

“(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.”

ok, sejahat-jahat seorang lelaki itu pun, dia tetap meniginkan seorang wanita yang baik untuk dijadikan teman hidupnya. siapa yang tak mahu pasangan dia itu seorang yang elok serba serbinya, terutamanya akidah dan akhlaknya. tapi sebelum tu kita kena lihat diri kita, adakah kita cukup layak untuk mendapat yang baik tersebut?

kenapa ya aku nak cerita pasal ni malam ni? sebab rakan ku memberi sepotong ayat untuk aku renungkan…..

Jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh. Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah..kerana si soleh dan si solehah adalah insan biasa. Perkahwinan adalah sebahagian daripada proses untuk MENJADI, bukan MENCARI”

–azie ziema-

renung-renungkan lah…..

p/s so kalau nak isteri atau suami yang baik tu, kita harus perbaiki diri, supaya kita dapat apa yang di katakan baik itu… cermin diri.. hehe.. wallahualam…

Thursday, April 28, 2011

group kami benci blogger tapi kami suka baca blog

assalamualaikum,

ok aku ade cerita sikit. ade la antara sahabatku pernah menyatakan kat aku yang dia nak buat group kami benci blogger tapi kami suka baca blog. pernyataan itu lama dah aku dengar dulu, tapi hingga kini masih tak kelihat kelibat group itu. haha…. adakah itu sebuah sembang kedai kopi, sahabat?

ok pada pandangan aku jika group ini wujud, ada baik nyer kepada blog untuk berkembang, ye la kan, diorang benci blogger je tapi diorang suka baca blog. so boleh la aku ping banyak-banyak post aku kat group tu. mesti mereka bacanye kan, kenape? sebab mereka kate mereka suka bace blog, ye tak? silent reader nie memainkan peranan penting gak dalam blog nie, tapi kalau kena komen pedas tu agak sedap gak la nak telan.

kalau pada korang pulak, apa pandagan korang? agak-agak ada orang selain sahabat kita ini tak yang wujud kat malaysia?

p/s masih menunngu kewujudan group ini.. adakah sahabat ini menyembang sahaja… masih terasa nak menulis cerpen tapi tak berapa yakin la.

Wednesday, April 27, 2011

exam

assalamualaikum…

peperiksaan

bermula la kisah final exam ku setelah berhempas pulas dalam kira-kira 14 minggu aku menghadapi minggu-minggu akademi yang sepi…

sebenarnya xam aku da bermula kowt isnin lepas, baru hari nie nak bercerita tentang xam…

banyak jugak la paper yang memerlukan aku untuk menjawab segala soalan yang dikemukakan… 8 kertas sem nie yang perlu aku hadapi. banyak ke? banyak gak la kan. tape r yang penting senyum.. hehehe..

da dekat dua minggu aku tak berblog rase rindu kat blog membuatkan menulis kembali.. berblog ini pun satu medium untuk menambah baik penulisan kita, walaupun tak semua orang suka untuk membaca apa yang kita tulis. tapi apakan daya, itu semua hati manusia. kalau suka dia baca lah, tak suka dia tinggal. #ohdunia

serius 2 minggu tak berblog alexa rank jatuh kowt.. nie semua gara-gara projek web programming.. pening-pening.. sampai sekarang tak dapat completekan sistem team aku sepenuhnya.. tape-tape leh simpan tok projek tahun akhir nanti…

so kepada member aku, atau pun pembaca yang sedang atau akan menghadapi peperiksaan apa pun aku nak wish gud luck, jangan meniru ea.. hehehe… peace

p/s senyum… aku ingat nak tulis cerpen.. tapi tengok gaya penulisan aku masih tak cukup baik lagi kowt.. jeles ngan blog aku bukan blog abah kau

Tuesday, April 26, 2011

0300H, anyone can impressed the world

assalamualaikum...

fuh... bersawang seyh aku punye belog nie... dekat dua minggu gak dah tak menempel ayat-ayat dari kotak pemikiran aku dalam blog picisan ini.. banyak menda lak kena fikir, tak menyempat untuk mencari idea.. egat nak cari something kat google dan copy paste jerk apa yang ade. tapi nak searching pun malas. tapi, ada jugak pengunjung yang datang walaupun tak de update, "tersesat kowt dari google" tak pun pembaca setia (ade ke?). pape pun, thank you ladies and gentleman.

ok la aku fikir nak kongsi sikit satu ayat "  anyone can impressed the world " asal aku tulis ayat tu? bukan ayat aku pun, tadi berjalan ke dinding-dinding facebook member aku dia ada kongsi video youtube dari Britain Got Talent 2009 Episode 1 (Susan Boyle).maybe video nie lame, tapi bagi aku baru (sebab baru tengok). Minah/makcik nie blurr jerk pastu rupa tu ermmm??.. fikirla sendiri, semua audiens yang ade dan juri pandang sinis pada mula nya, lagi² minit 0:44 tu ade awek tu bajet gile muke... tapi selepas Susan nie menyanyi semue semacam terkejut dengan bakat yang mungkin tak seiringan dengan rupa dan bentuk badan. pastu bila da abis si susan nie main blah jerk. :fuh mmg blurr dia nie.

moralnye kat sini, jangan menilai seseorang melalui luaran kerana luaran bukan apa yang mengambarkan apa yang ada dalam diri dan hati nurani. sesiapa je boleh membuatkan dunia tergamam...... ok tengok la video youtube kat bawah nie...





p/s bukan nak bangge dengan omputih nie, tapi ini antara contoh yang aku jumpe setelah berjalan di wall facebook memberku. so, kepada yang terasa diri dia rendah dari orang lain, cuba la bangun sebab untung nasib esok hari siapa yang tahu. :senyum




Monday, April 11, 2011

kerja oh kerja

assalamualaikum..



erm.. lame la pulak tak update blog nie. hehe.. walaupun tak update tetap jenguk blog nie hari-hari, dan membalas kunjungan juga kadang-kadang.. :cheers

hehe.. sory ganggu korang tok bace entri tak seberapa nie.. masa dah dekat nak exam nie banyak pulak benda nak kena settle kan. presentation banyak toi. pening pale nie. projek banyak gak la. boleh wat aku semakin botak (da botak ker?), baru amek degree blum lagi amek master ngan phd. aku rase kalau nak amek tu semua mau ilang rambut yang cantik nie (perasan) hahahaha...

sebenarnya cuma  nak bagitau jerk, da dekat nak exam nie malas sikit kowt nak update. tapi tetap online. hehehe.. student sekarang study pakai slide je kan ... hahahaha :cheers.

p/s sje nak mengarut... 


Tuesday, April 5, 2011

ideologi kita tak sama

assalamualaikum...



setelah empat hari menghilang.. akhirnya dapat jua aku mengupdate blog usang ku ini.

ideologi, fahaman dan pemikiran. kalau 3 perkara ini sama dalam diri manusia, aku rasa tak kan ade pertelingkahan, pergaduhan, peperangan, pergolakan, pembunuhan dan segala perkara yang melibatkan hubungan antara manusia. kalau semua orang mempunyai ideologi yang sama, ini memungkinkan keamanan yang sangat indah untuk bumi ini.

tapi, ideologi kita semua tak sama, dan mungkin tak kan sama. sedangkan fahaman agama sendiri pun mempunyai perbezaan. dalam pada pemikiran aku pada segala apa yang terjadi ini berpunca dari sikap ego yang hadir dalam diri manusia itu sendiri.

cerita tentang ideologi ini, pada contoh yang kita nampak jelas adalah pada permainan politik di malaysia sendiri (maaf mengaitkan politik disini). disebabkan perbedaan ideologi ini membuatkan umat melayu ini sendiri berpecah kepada banyak puak, sedangkan bernaung pada satu nama kaum iaitu melayu. kenapa? kerana fahaman mereka berlainan. dan masing-masing ada perkara untuk ditegakkan, dan diketengahkan.

apa untungnya perpecahan yang dapat dalam sebuah kaum? mungkin nampak luarannya besar tapi kecil dalamannya. akhirnya orang lain yang mendapat keuntungan dari kelalaian kita terhadap penyatuan sesama kita sendiri.

"disebabkan perbezaan ideologi ini juga la, membuatkan aku berbeza pendapat dengan rakan ku. sedangkan kami pada kapal yang sama. membawa fakta yang sama, cuma membezakan kami adalah ideologi, pendapat dan fahaman. mungkin aku akan terima ideologi kau tu cuma lambat atau cepat. tapi pendirian aku lain, camne aku nak terima?" contohnya la.

jangan sebab nak tegakkan benda yang tak sepatutnya, hubungan antara kaum kita sendiri menjadi rapuh dan akhirnya menjadi umpama sebatang lidi, walaupun lidi itu banyak tapi bila bercerai senang untuk dipatahkan kerana ikatan putus dek perbezaan ideologi masing-masing.

p/s malam-malam nie berfalsafah la pulak, learn from the other.. cheer :malu

Friday, April 1, 2011

april fool atau sebaliknya?

assalamualaikum..

pertama sekali aku nak bagitau ini entri pertama aku pada bulan april( perlu ke?)



nak bercerita tentang kejadian april fool. pada sudut mat saleh, 1 april atau april fool in datang dari Chaucer's Canterbury Tales (1392) dan bla.. bla.. bla.. korang leh p ke wikipedia. seboleh-boleh nak tutup benda yang benar. malas aku nak bercerita melalui sudut mat saleh bengkek nie.


ok kita pergi pada cerita-cerita ustaz aku. apa yang aku ingat dari cerita ustaz aku, yang april fool ini adalah hari meraikan kebodohan umat islam yang terlalu mempercayai penipuan yang di buat oleh orang kristian (citation needed). 


kejadian ini terjadi semasa kejatuhan kerajaan islam di andalus a.k.a sepanyol. orang-orang kafir ini tidak puas hati kerana orang islam menyembunyikan diri dalam rumah untuk berlindung dan manusia yang berhati busuk ini yang ingin sekali menghapuskan bersih umat islam di sepanyol. akhirnya mereka mendapat idea untuk memancing umat islam keluar dari rumah, dengan tipu muslihat yang mereka lakukan tentang kapal yang akan membawa keluar umat islam dan harta mereka dengan selamat dari sepanyol, dan orang islam pun pergi melihat di pelabuhan ternyata kapal yang di beritakan wujud dan setelah mereka berpuas hati, keesokan harinya ( 1 april ) mereka keluar. masa inilah tentera-tentera kristian mengambil peluang untuk melenyapkan umat islam di sepanyol tanpa mengira jantina dan umur.


aku pun tak boleh jaminkan kesahihan cerita di atas, tapi yang pastinya buat apa kita nak terikut-ikut sangat budaya barat tu, maksud aku april fool, valentine and etc? tak de pekdahnyer jang. kalau bab mentaliti atau cara mereka berkerja tak mau lak ikut, tengok je la tandas awam kat malaysia nie.. mengalahkan blog entri (tipu jerk), belum masuk lagi bab tak flush tu beb, vandalism lagi.. ish-ish... 


ok la kalau nak tahu lebih lanjut.. boleh pergi sinisini dan sini.. aku malas nak copy paste


ok, sekian...


p/s 1st time tak tido kes wat esemen etika dalam ict... ngantok weh, sok ade kelas lagi.. 

Tuesday, March 29, 2011

tajuk memainkan peranan untuk menarik trafik

assalamualaikum..



tajuk ni antara perkara penting untuk menarik orang membaca entri kita. selain itu, tajuk yang ber "keyword" jugak penting dalam permainan seo ni.

kalau aku sendiri pun, tajuk yang menarik aku untuk membaca dengan lebih lanjut lagi. tapi kadang sakit hati gak kalau tertipu dengan tajuk, contohnya entri yang tak da kaitan langsung dengan tajuk.

contoh aku sendiri bila berada di gengblogger sendiri apa yang membuatkan aku nak klik ke link sesebuah blog itu adalah kerana pemilihan tajuk dia yang sungguh menarik minat aku untuk membaca. aku tak nafikan yang ke "popular" an kita juga berperanan dalam penarikan trafik ke blog, itu kepada mereka yang sudah popular dan kepada blogger biasa-biasa cam aku nie, kena la berusaha untuk mantapkan lagi penulisan itu supaya tajuk yang menarik itu bukan setakat menarik orang untuk membaca entri kita tapi juga dengan penulisan kita yang baik dapat menarik orang untuk menjadi follower kita seterusnya menjadi pembaca dan pengomen setia kita. hehehe....

p/s aku bukan baik, dan aku tetap aku. tanpa korang tak bermakna kehidupan blog aku di maya ini. peace...

kecantikan dalam perbezaan pandangan mata

assalamualaikum.



sebuah pagi yang indah hari ini. tapi aku mencari bulan untuk menyedapkan mataku, tapi apakan daya bulan yang ku cari, awan yang aku temui.

ok balik pada tajuk asal, kecantikan dalam perbezaan pandangan mata. apa cerita dengan ayat tersebut? cerita bermula apabila aku terdengar seseorang mengutarakan pertanyaan kepada sahabatnya.

A : dia tu cantik tak?
B : tak.
A : cuba ko pandang betul-betul.
B : dia tu kau kata cantik? macam ***** ada la.
A : pada aku dia cantik la der.


dan cuba renungkan ayat ini " mata membezakan kecantikan seseorang insan itu " diucapkan oleh seorang pegawai tentera.

ayat yang dikeluarkan itu telah membuat diri aku tertarik untuk kongsi kat korang semua, memang aku bersetuju sangat. sebab aku sendiri pun mengalami situasi tersebut, mungkin pada pandangan aku cantik tapi tidak pada pandangan orang lain. aku nak tambah sikit, kecantikan itu datang dari pandangan mata dan dikuatkan oleh hati. sebagai contoh, aku kata kucing itu cantik dan comel, kerana aku suka sangat kat kucing, tapi ade orang kata kucing itu buruk dan ular itu cantik, sebab dia meminati ular dan membenci kucing.

hidup ini unik kan. keunikan itu membuatkan hidup berwarna, tak de la hitam putih jerk.

p/s terasa ingin makan maggie memalam buta ini.. melencong sekejap di blog walaupun tengah membuat assingment.. peace.. tq..

Monday, March 28, 2011

melalui blog aku kenal kau

assalamualaikum...

satu lagi entri dari aku (poyo jerk), si insan bergelar blogger.



kawan? banyak cara kita untuk dapatkannya. facebook, twitter, seminar, dan banyak lagi la. tapi kali nie aku nak sentuh pasal aku mengenali seseorang itu melalui blog. dengan blog pun kita dapat mengenali seseorang itu, dan kadangkala membuatkan kita rapat dengan dia, tapi ada juga situasi yang boleh menyebabkan kita mendapat musuh kerana wujudnya penyakit tradisi orang kita p.h.d, aku tak mau kupas panjang lebar tentang itu. belum sampai masa.

berbalik tentang cerita kenal melalui blog, antara orang yang aku kenal adalah fariqscorpiomommy farasi tokeifyy mokhtarjejaka terhangataisya humairamoonelyna, dan ramai lagi. aku kenal mereka melalui blog dan penulisan mereka, ada juga aku mengenali melalui bcr. aku tak tahu la mereka mengenali aku, tapi aku mengenali mereka dalam dunia blog dan maya.

mungkin belum sampai seru lagi untuk aku ikut sekali gathering atau apa-apa program dianjurkan, setakat ini aku cuma kena mereka di sini sahaja, mungkin satu hari nanti boleh berkawan baik dengan mereka dalam dunia yang nyata, siapa tahu kan?

yang penting apa yang nak aku sampaikan, aku kenal mereka melalui blog dan blog memungkinkan untuk menambah sahabat, kepada mereka yang mungkin tak kenal blog keunikan hidup ini, aku nak wat cane kan. da memang suratan begitu. kepada sesiapa yang sudi ikut perkembangan blog ini aku nak ucapkan terima kasih sangat kat korang, tanpa korang siapa lah aku. aku akan cuba memperbaiki mutu penulisan aku supaya menarik untuk dibaca, dan penyampaian aku jelas kepada semua.

p/s terasa malam ini sungguh indah, walaupun bulan tak dapat dilihat oleh diriku.. sesiapa yang tak tersenarai itu maaf la ea. nanti kalau senang aku review blog sesiapa yang aku nak, biar member-member aku kenal (ala cam aku nie femes jerk).. hehehehe ☺
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...