Tuesday, June 14, 2011

Home » , , » berhati-hati bila menulis

berhati-hati bila menulis

assalamualaikum,

selepas aku terbaca berberapa blog, aku terjumpa ade blog yang jenis menghentam orang, menjatuhkan aib dan juga mengutuk dan menghina, ada juga entri yang ditulis untuk menjatuhkan orang lain.

blog ni antara medium yang terbaik untuk menyampaikan dakwah, ilmu, idea, pandangan dan juga boleh mendatangkan keuntungan jika pandai dalam bab2 membuat duit secara online. jika seseorang insan tu membuat kesalahan, tegur la dengan baik, jika dia melenting dan menegakkan apa yang batil maka kita hendaklah menasihati nyer, tak elok menghinanya.

‎[repost:zaharuddin.net] Nabi mengingatkan "Muslim sebenar adlh yg lisan & tangannya tidak menyakiti muslim lain, Muhajir pula adlh mrk yg meninggalkan apa yg dilarang Allah" (riwyt Bukhari). Awasilah menyakiti yg lain dgn tulisan krn ia termasuk dlm katgeori 'lisan' yg boleh menjadi punca terhumbang ke neraka. Moga kta dijauhkan oleh Allah darinya.

kan bagus kalau ambil tindakan “win-win” situation, semua dapat manfaatnyer. bukan menjatuhkan orang lain demi menaikan diri nya…. kan2.

p/s penulisan yang bermanfaat memberikan kebaikan kepada semua.. Smile

14 comments:

Muhammad Ferdaus Zulkifli said... BALAS

medium terbaek..hahah

namaku rahmat said... BALAS

@Muhammad Ferdaus Zulkifli asal ko gelak weyh? aku tersalah ayat ke, hahaha

Fariq said... BALAS

nice post.. yup.. ade sstgh orang buat entri keje nak hentam orang je.. entri die penuh dengan emosi.. walopon tak dinyatakan siapa.. tapi kita sebagai pembaca ni boleh rasakan yg si penulis tu mmg tgh emo.. hehehe

Latest -
- Bila Budaya Barat Diagungkan

namaku rahmat said... BALAS

@Fariq yup, emo gak la kan sampai nak jatuh kan orang lain.. tak leh tengok orang senang....

shahz said... BALAS

betul to der..jgn terlebih sarcastik..hidup blogger!!

mOoN said... BALAS

hurm,, penah jugak buat entry cam ni...huhuhu...

namaku rahmat said... BALAS

@mOoNkalau amek win-win situation kan senang.. semua dpt untung.. x yah nak jatuhkan orang lain.

namaku rahmat said... BALAS

@shahz jangan jadikan dunia blog nie, seperti dunia politik, tak berkesudahan nanti.. haha

nur aisya humaira said... BALAS

Assalam mamat..:)

Siti Safiyyah said... BALAS

tak suka kalo blogger yg tulis entri emo2 sangat ni. nak komen pon malas. huhu

MR. MIND said... BALAS

fikir sblm tulis...

si macho said... BALAS

:angguk <--- buat2 paham :P

wrizuan[dot]net said... BALAS

ada sesetghnya sengaja memanaskan blog bagi menaikkan traffik...

tia @ Ini Kisah Tia said... BALAS

yep ! tegur dengan baik ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...