Wednesday, March 9, 2011

Home » , » tutorial,cara dan tips bagaimana nak melajukan internet

tutorial,cara dan tips bagaimana nak melajukan internet

assalamualaikum...

semalam semasa aku surfing internet, aku terjumpa sesuatu yang berguna. tips nak melajukan internet sebanyak 20%.

ok la kan dapat lajukan 20%. dalam sistem window, mereka ada letakkan setting "reserve internet bandwith" untuk kegunaan window update dan spyware check dengan menggunakan QoS Packet Scheduler. sebuah bandwith management tool.

pastikan ada dalam mode admin jika hendak menukar setting ini.

LANGKAH² UNTUK UBAH SETTING RESERVE BANDWITH LIMIT


start > run > type gpedit.msc






pergi ke Local Computer Policy branch






kembangkan Computer Configuration branch






kembangkan Administrative Templates dan seterusnya ke Network branch






highlight the QoS Packet Scheduler branch dan lihat tab Limit Reservable Bandwidth di sebelah kanan






Double click kat "limit reservable bandwidth" setting






dalam setting tab tandakan the ENABLED butang dan ubah Bandwidth limit % to 0


UNTUK OPTIMIZE SPEED, GUNAKAN TCP OPTIMIZER SPEED.


download melalui link ini.


cara menggunakan >>


adjust the connection speed slider from the menu, pilih network adapter, dan click on Optimal Settings. tu je.


p/s aku da try dah... nampak juga perubahan sikit bila loading page... try la ea.. kalau ada apa-apa kesilapan sila lah tegur.. baru jerk bernafas neh

7 comments:

khairul eqeh razak said... BALAS

bear nanti buatkn kat kaptop aku

Fazli said... BALAS

akan ada side effect tak pada komputer nnt? manalah tau kemungkinan virus akan masuk ke. kalau takde boleh cuba.

namaku rahmat said... BALAS

@fazli takde, sebab ini ubah setting pada reserve bandwith

rubi @ cawan2 said... BALAS

bagus tips ni.
tapi malas nak ikut. hehehe

Mommy Fara said... BALAS

wahhhhhhh....ade tutorial eh?

shahzniezarmx said... BALAS

bear wat aq nye lappy skali..

Anonymous said... BALAS

mcm mna nk buka GPEDIT pd window vista?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...